Публикация

Бум на варицела в страната

Най-много са случаите в София-град, както и в областите Стара Загора, Пловдив и Велико Търново


Бум на варицела има в цялата страна, той е започнал в първата седмица след Нова година, като повишаването на заболеваемостта се наблюдава още в края на 2016-а, съобщава в. „Монитор”. 

По данни на районните здравни инспекции най-много са случаите в София-град и областите Стара Загора, Велико Търново и Пловдив.

Само в София от 9 до 15 януари са регистрирани 235 случая на варицела и 5 на скарлатина. В края на декември миналата година шарките общо са били с 15 случая по-малко.

В Старозагорска област инфектираните с варицела са 56, докато в края на миналия месец те са били 46. Най-много заболели има в Стара Загора и Казанлък.

За периода 2 януари – 8 януари във Велико Търново са диагностицирани 46 болни от варицела и един в Горна Оряховица. Има и един заразен със скарлатина. Спрямо последната седмица на 2016 г. в областта има леко занижаване на случаите, общо с 4.

Изданието отбелязва, че в Пловдив броят на болните се е увеличил. Тези с варицела са 42, а със скарлатина – 7, докато в края на декември те са били съответно 37 и 12.

У нас не минава сезон – два да не се увеличи заболеваемостта от варицела. Причината е, че България е единствената държава в Европейския съюз, в която не е регистрирана ваксината срещу варицела и в резултат на това тази имунизация не е включена в задължителния имунизационен календар.

Това коментира пред всекидневника доц. Атанас Мангъров, завеждащ Детската клиника в Инфекциозна болница в София. 

Той отбелязва, че според тромава директира на ЕС, за да бъде регистрирана ваксина в страна – членка, тя трябва да бъде пререгистрирана отново и във всички останали държави от Евросъюза.

Коментари