Публикация

Пациенти атакуват в съда критериите за лечение на хепатит C

Според тях се нарушава правото болният да бъде лекуван с най-подходящия за неговото състояние медикамент


Сдружение „ХепАктив“ подаде жалба във Върховния административен съд срещу новите критерии на здравната каса за лечение на хепатит С. 

Пациентската организация иска правилата за безинтерфероновите терапии да бъдат обявени за нищожни или отменени като незаконосъобразни, както и да бъде спряно действието на тези изисквания до произнасянето на съда.

Считаме, че не са спазени ключови процедури при тяхното създаване и обнародване; изискванията пряко нарушават правото на пациента да бъде лекуван с най-подходящия за неговото състояние медикамент, освен това се отнема правото на лекаря свободно да изписва терапия, без да се влияе на неговата компетентност. По неведоми съображения Националната здравноосигурителна каса налага по административен път „първи“, „втори“ и „трети“ избор на терапия“, изтъкват от сдружението.

С новите критерии, които са в сила от вчера, 16 януари, не се позволява скъпата терапия да се прилага при наркомани, алкохолици и пациенти с очаквана ниска продължителност на живота заради друго заболяване. Освен това се въвеждат три линии на лечение, като преминаването от първа на втора или трета ще става с одобрение от касата, а най-скъпите препарати не са в първата линия, отбелязва в днешния си брой в. „Сега“.

Изданието припомня, че здравният министър в оставка д-р Петър Москов обяви, че скандалът е заради засегнати търговски интереси, тъй като се е появило два пъти по-евтино лекарство и затова то е поставено като първа линия на лечение.

Коментари