Публикация

АКУШЕРКИ ПРОВЕДОХА ОТКРИТ УРОК ЗА СВОЯТА ПРОФЕСИЯ В 119 СУ „АКАД. МИХАИЛ АРНАУДОВ” В СОФИЯ

БАПЗГ започва серия от открити уроци в училищата за професиите на професионалистите по здравни грижи


На 16 януари тази година, в навечерието на Деня на родилната помощ (21 януари) акушерки представиха своята професия по време на открит урок в часа на класния ръководител в столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов”. Ръководството на училището откликна на инициативата за Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи за подобна среща с учениците. Тя се проведе в конферентната зала на гимназията, която събра ученици от единадесетите класове.

Антоанета Димитрова – дългогодишна акушерка и преподавател в специалност „Акушерка”  към Факултета по обществено здраве на Медицински университет – София направи пред младите хора кратък исторически преглед на акушерската професия в световен мащаб. Тя не пропусна да спомене и първите акушерки в България – Райна Попгеоргиева (по-известна като Райна княгиня) и Христина Хранова, работили веднага след освобождението на България от турско робство. Антоанета Димитрова се спря по-подробно как се осъществява  теоретичната и практическа подготовка на студентите през 4-годишния период на обучение. Стана ясно, че бъдещите акушерки се подготвят по 27 учебни дисциплини с продължение на 4 години с общ хорариум от 4675 часа. Практическата подготовка се извършва в рамките на 1140 академични часа в лечебни заведения с нужната акредитация. 

Според Световната здравна организация съотношението на акушерките към броя на населението трябва да е 6 към 1000.  У нас обаче на 1000 души население се пада едва ...половин акушерка, обясни Димитрова. Една от причините е, че акушерската професия е регулирана и дипломата важи във всички страни на Европейския съюз. Друга причина са ниските заплати, които не отговарят на отговорностите и тежестта на акушерската професия.

България се явява страна-донор на медицински сестри и акушерки не само за Западна Европа, но и за САЩ, Канада и Австралия. Проблемът е, че средната възраст на акушерките у нас е 50 години. А новите акушерки, които завършват не са достътъчни да задоволят нуждите на страната от такива кадри.
„Професията на акушерката изисква много познания и практически умения, но преди всичко трябва да бъде добър човек, уравновесен и чувствителен едновременно, който да може да реагира бързо и по най-добрия начин в рискова ситуация”, сподели още с учениците Антоанета Димитрова. Тя допълни, че акушерките се са само в родилните зали, но в отделенията по неонатология, педиатрия, акушерство и гинекология  и др. Няколко ученички в края на часа се поинтересуваха колко струва обучението и като разбраха, че е 350 лв. на семестър решиха, че е възможно да си го позволят.

Акушерката Камелия Спасова от Интензивното отделение на Майчин дом запозна гимназистите с грижите, които се полагат за бебетата, които са се родили с по-малко тегло или някакви здравословни проблеми. Пред учениците говори и Нино Колева – студентка трети курс в специалност „Акушерка” във ФОЗ на МУ-София, която в края на миналата година бе отличена с наградата „Студент на годината”. Тя говори защо е избрала акушерската професия, какви трудности и позитиви носи тя.

БАПЗГ предвижда да проведе серия от открити уроци сред ученици в столицата и в страната, на които да представи  професиите на медицинската сестра, акушерката, рентгеновия и медицинския лаборант, рехабилитатора и останалите специалисти по здравни грижи.
 

 

 

Коментари