Публикация

Годината стартира с прегледи на костно-мускулната система за деца в столичните училища

Годината стартира с прегледи на костно-мускулната система за деца в столичните училища

Според специалистите от Американската клиника за гръбначни заболявания най-правилното и навременно лечение на проблемите в опорно-двигателната система е превенцията.


След новогодишните празници много от работещите хора се потапят отново в своето забързано ежедневие, като наред с това пропускат да отделят внимание на дребни неща, които обаче могат да се окажат от особена важност в бъдеще. Такъв е проблемът с измененията на костно-мускулната система при подрастващите – профилактиката в тази област не е така широко разпространена и често пъти родителите пропускат да помислят за нея.  Тя обаче е повече от важна за бъдещето на едно дете, за качеството на неговия живот и за развитието му като цяло.

Според специалистите от Американската клиника за гръбначни заболявания най-правилното и навременно лечение на проблемите в опорно-двигателната система е превенцията. Затова те обединяват усилия със Сдружение „СПОРТ, ПРЕВЕНЦИЯ И ЗДРАВЕ“ и с подкрепата на Столична Община инициират кампанията ЗАЩОТО ЗДРАВЕТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ. Проектът е създаден в отговор на тенденциозно нарастващия процент на деца с гръбначни изкривявания и най-вече в  липсата на практики по мониторинг и превенция срещу гръбначните изкривявания в детска възраст.

До момента интересът към кампанията е повече от голям. Наред с вече проведените прегледи в 88-мо СУ „Димитър Попниколов“, по план продължават и тези в 22-ро СУ „Георги С. Раковски",  55-то СУ "П. Каравелов", ЧСОУ "Свети Георги", ЧСОУ ДРИТА и 85-то СУ "Отец Паисий". В допълнение организаторите регистрират голям интерес от страна на родители, чиито деца не учат в изброените училища, но имат желание да направят най-доброто за тях в превенцията на костно-мускулните проблеми.

Проблемите на гръбначния стълб в ранна детска възраст и при подрастващите у нас са изключително често срещани. Общо за населението на България статистиката сочи, че около 80% от хората имат някакъв конкретен проблем на костно-мускулната система. Най-често срещана е сколиозата – около 74% от общата статистика, като от нея страдат основно подрастващите в училищна възраст – 4-5% са регистрираните, а редица други дори не знаят, че имат такъв проблем. Тенденцията е тези цифри да нарастват, а именно от родителите зависи какво ще бъде предприето, за да се предотврати подобен проблем при детето или да се вземат мерки при вече възникнал такъв.

Затова инициаторите на кампанията се обръщат с апел към всички родители: „Не отлагайте за утре – здравето на детето ви е важно днес! Помислете за това каква е неговата стойка, дали има нужда от консултация със специалист и се свържете с такъв, за да можете да направите най-добро за него – да го поверите в ръцете на професионалист.“

Повече информация за графика на кампанията, както и за възможните превантивни мерки или необходимите такива при вече открит проблем, можете да научите на сайтът на кампанията ЗАЩОТО ЗДРАВЕТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ.

Коментари