Публикация

"Лейди Хармония" меко и плавно възстановява хормоналния баланс

Според много специалисти един от начините да се спасим от естрогенната доминация в организма е да намерим начин да повишим количеството прогестерон

 

 

Както стана дума в предишната статия, днес  все повече учени говорят за „ера на естрогенна   доминантност“. Замърсяването на околната среда с така наречените ксенохормони от естрогенов тип е причина за хроничен, тежък хормонален дисбаланс, засягащ и женските, и мъжките индивиди в целия свят. Ксеноестроените действат като имитират половите хормони, чрез свързване към рецепторите в клетката и предизвикват нормален или ненормален отговор чрез блокиране, предотвратяване или променяне на свързването на нормалните хормони към тях. Те стимулират образуването на допълнителни естрогенови рецептори, като могат да възпрепятстват функционирането им. Могат да потискат способността на черния дроб да обезврежда и отделя естрогена. Други ксеноестрогени могат да доведат до увреждане на клетката, грешки в ДНК и отключване на туморен растеж. Могат да блокират полезния за организма двувъглероден естроген и да стимулират производството на вредния за организма 16-въглероден, който провокира безконтролния клетъчен растеж. Ксеноестрогените са навсякъде около нас – в храната, в пластмасовите опаковки, в козметиката с парабени, в хормонално стимулираното пилешко, в почвата…

Вижте какво пише проф. Милко Сираков в своя статия, озаглавена КСЕНОЕСТРОГЕНИТЕ – ЗАПЛАХА ЗА БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ ?

Проучване на Дортмутския университет е показало, че пластмасовите опаковки (фолия) загряти в микровълнова печка в присъствието на растително масло излъчват 500 000 пъти повече ксеноестрогени от минимума индуциращ клетките на карцинома на млечната жлеза към пролиферация в тест-тръбичките.

Двама испански учени от Университета в Гранада изследват пластмасовото покритие използвано при кутиите с бира, кока-кола, както и в консервната промишленост. Това покритие се нанася за да се избегне вкусът на метал в храните или напитките, които се държат в тях. В това проучване те установяват също bisphenol-A, субстанцията причиняваща пролиферация на карциномните клетки при Станфордското проучване.

На промишлено отглежданите животни (говеда, пилета и прасета) често са давани ксеноестрогени с цел да трупат мускулна маса, да растат по-бързо и да им причиняват задръжка на течности.“

Според много специалисти един от начините да се спасим от естрогенната доминация в организма е да намерим начин да повишим количеството прогестерон, защото, увеличавайки неговата доза, в организма се намалява синтезът на естроген. Хормонът има определяща роля за нормалния месечен цикъл и бременността. Нивата на прогестерон се покачват през втората половина на менструалния цикъл и след освобождаването на яйцеклетката. Една от най-важните функции на прогестерона в организма е да предизвика ендометриума (лигавицата на матката) да секретира специални протеини, което да осигури добра хранителна среда за имплантация на оплодената яйцеклетка. Ако настъпи бременност, прогестерон се произвежда и в плацентата и неговите нива продължават да бъдат високи през цялата бременност и по време на кърменето, като участва в стимулация на растежа на млечните жлези. Ако не настъпи бременност, тогава нивата и на прогестерона спадат и настъпва менструация.

Счита се, че прогестеронът се използва в организма и за производството на други хормони, например естроген и кортизол. Съвременни проучвания сочат, че той има влияние върху процеса на костното изграждане, като стимулира остеобластите (клетки, които изграждат костта). Той може да бъде отговорен и за нашето поведение,  за концентрацията, вниманието и релаксацията. Може да бъде отговорен дори за избора ни на музика. Неслучайно го наричат „хормонът на романтиката“. Някои специалисти го препоръчват като антистрес терапия.

Съществуват билки, които съвсем меко и плавно могат да допринесат за установяването на хормонален баланс и да неутрализират естрогенното преобладаване. Тази с доказано ефективно  действие за хормоналното равновесие е агнус кастус.

Сама по себе си тя не съдържа хормони. Допринася за доброто настроение, влияе благоприятно при нарушения в месечния цикъл, има болкоуспокоително действие. Действа срещу горещите вълни по време на менопаузата, смяната в настроенията, нощното изпотяване и остеопорозата. Значително подпомага борбата с целулита, защото всички тези неразположения имат обща причина – хормоналния дисбаланс,  а агнус кастус косвено и много меко повлиява повишаването нивата на прогестерона и намаляването нивата на пролактина и естрогена.

Агнус кастус е основен компонент в състава на ЛЕЙДИ ХАРМОНИЯ.

Лейди Хармония съдържа още натурални екстракти от Центела азиатика, Репей , Гроздово семе, Растителният витамин D3  и Органичният Селен.

В следващи статии ще ви разкажем как всеки от тях влияе положително върху женското здраве.

Коментари