Публикация

Джеймс Бонд спря да пуши от 15 г., на екрана обаче продължава да се дими 

Джеймс Бонд спря да пуши от 15 г., на екрана обаче продължава да се дими 

Ново проучване показва, че Агент 007 не е палил цигара от 2002 г. насам, но търпи вредата на пасивното пушене


Да си таен агент е достатъчно опасно занимание. Не е нужно човек да усложнява допълнително нещата, като пуши цигари непрекъснато. Това изглежда е осъзнал и Джеймс Бонд, който изглежда се е отказал напълно пушенето от около 15 години насам, показва ново интересно проучване, направено в Нова Зеландия. 

Макар че Бонд не пуши от 2002 г. на екрана в шпионската  поредица, това не може да се каже за останалите филмови герои. От 1962 г. насам има само един филм от поредицата за Джеймс Бонд, в който нито един човек не е показан да пали цигара, твърди новото изследване, направено от екип от Университета на Отаго, град Уелингтън.

И така, макар че Бонд не е палил цигара от 2002 г., той все още е подложен на вредата на пасивното пушене, установили изследователите, които проучили кой и как пуши в 24-те филма за Агент 007, създадени между 1962 г. и 2015 г.  

Джеймс Бонд пуши най-много на екрана през 60-те години на миналия век. Тогава Агент 007 пали цигари в 83% от кадрите, заснети през това десетилетие. Докато е пушач, Бонд пали първата си цигара около 20-ата минута във всеки филм от поредицата.  Бонд дими за последен път във филма „Не умирай днес“ от 2002 г., установил екипът.

От всичките 24 филма от шпионската поредица само „Казино Роял“ през 2006 г. не показва нито един герой, който пуши. В последния филм от 2015 г. „Спектър“ Бонд и сподвижниците му не пушат, но други герои палят цигари. 

Макар че все по-малко герои от шпионската сага пушат, този навик си остава, а с него и вредният пример за по-младите зрители, заключва изследователският екип от Нова Зеландия.

Източник: Health24

Коментари