Публикация

НЗОК плаща 19 млн.лв. надлимитна дейност на болниците

НЗОК плаща 19 млн.лв. надлимитна дейност на болниците

Те са за периода април - ноември 2016 г.


Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса реши да заплати на лечебните заведения т.нар. „надлимитна“ дейност за 2016 г.

На свое заседание вчера, 17 януари, Надзорът обсъди възможността за закупуване на допълнителна дейност по Наредба № 2 от 2016 г. за болнична медицинска помощ (БМП), извършена през периода април - ноември 2016 г., съобщиха от осигурителната институция.

Сумата, която ще получат болниците, след проверка на касата, е 19,2 млн. лв., в които се включват и 400 хил. лв. за приложени, но незаплатени медицински изделия. 

Парите ще дойдат от спестените от самите болници средства след въвеждането на системата за пръстова идентификация. От първи ноември миналата година тя е задължителна за всички лечебни заведения.

От ноември 2016 г., когато системата за автентификация започна да се прилага в болниците, НЗОК отчита намаляване на стойностите на заявената за заплащане болнична медицинска помощ от лечебните заведения. Комплексните мерки, предприети от здравната каса, включително и прилагането на електронната автентификация, дават възможност реални пациенти да получават повече медицински услуги, при намалени разходи от страна на НЗОК“, изтъкват от осигурителния фонд.

Коментари