Публикация

Лекари от МБАЛ „Бургасмед” спасиха живота на бургазлийка с уникална операция

Отстраниха тумор в горната част на трахеята на болна от сърце жена


Лекарски екип на МБАЛ „Бургасмед”, ръководен от д-р Иво Парунов – началникът на отделението по Ушно- носно- гърлени болести, извърши уникална животоспасяваща операция на възрастна жена преди броени дни.

70-годишната пациентка страдала от болно сърце, използвала хапчета за разреждане на кръвта, а цялостното й състояние било изключително тежко в момента на постъпване в болницата. На хирургическата маса обаче се озовала след като лекарите открили изключително рядка форма на тумор в горната част на трахеята й.

„Първоначалната ми идея беше да се работи ендоскопски през устната кухина и ларинкса. Скенерът показа, че проблемното място може да бъде достигнато по този метод и започнахме да подготвяме всичко необходимо. Анестезиолозите поеха ангажимента да интубират жената. Междувременно обаче състоянието й се влоши рязко и се наложи по спешност да направим трахеотомия, за да се осигури нормален дихателен път”, споделя д-р Парунов.

Жената е започнала да губи жизнените си показатели и в рамките на няколко часа състоянието й се е променило от относително стабилно до истински животозастрашаващо.

Предвид комплексността на здравословните й проблеми кардиолози от болницата се намесват, за да стабилизират сърдечните проблеми на жената. Въпреки коренно променилата се ситуация лекарите успяват навреме да се справят с възникналите проблеми. Променят метода на работа и туморът е изваден безпроблемно след бързата им намеса. Операцията протича успешно и с минимален риск за живота на възрастната жена.

„Този тип операции са отработени. Правят се по алгоритъм, който почти винаги е един и същ. Когато анестезиолозите успеят да направят интубацията операцията протича много по-лесно. Това не означава, че няма опасност за живота на пациента. Винаги може да се обърка нещо. В конкретния случай трахеотомията се оказа абсолютно неизбежна, а влошеното състояние на пациента беше още по-голяма пречка пред нас. Като изключим това, по време на самата операция не поехме никакви технически рискове. Получи се страхотна колаборация между колегите кардиолози, анестезиолози и уши-нос-гърло специалисти. Без този колективен труд операцията нямаше да бъде успешна”, категоричен е Парунов, който благодари на всички, участвали в сложната процедура.

Пациентката е стабилизирана и е изписана в добро общо състояние.

flagman.bg 

Коментари