Публикация

Не предприемайте самолечение при грип

Доверете се на специалист за точните лекарства, иначе рискувате усложнения


Не подценявайте грипа, при неадекватни мерки той може да докара бронхит, пневмония, дори менингит, предупреждават епидемиолози. Най-застрашени са децата, които са и най-голямата група боледуващи.

За да се избегнат възможни усложнения, експертите са единодушни: посетете личния лекар, а за първа помощ или профилактика може да се обърнете към вашия фармацевт.

В аптеките в Бургас в момента масово се търсят витамини, пробиотици, имуностимулатори, както и противовирусни медикаменти. „Изпълняваме както рецепти с предписани антибиотици и облекчаващи общото състояние на болния медикаменти, така и хранителни добавки без лекарско предписание, укрепващи организма срещу вирусни агенти“, коментираха фармацевти от аптеки „Фаркол“. От там допълниха, че сред търсените препарати са витамин С, мултивитамини, имуномодулатори с ехинацея, пчелни производни, както и традиционните прахчета срещу настинка и грип. За съжаление, в Бургас трудно се намират противовирусните медикаменти, които се вземат при първи симптоми на грипния вирус. Единият се вдишва, а другият е във вид на хапче. Те липсват и при джипитата, които минали години ги раздаваха на болни. Причината е повишената заболеваемост в началото на годината. След пика около празниците, в момента в региона се наблюдава намаляване броя на болните от остри вирусни инфекции.

Въпреки това, профилактиката остава ключов момент. Специалистите съветват, при разболяване да останете вкъщи до пълното оздравяване. Първо: за да не се заразяват още хора и второ – за да се избегнат усложнения. Грипът има много кратък инкубационен период - симптомите започват да се проявяват между 10-12 до 24-ия час от момента на заразяването. Първо се покачва температурата до към 38 градуса, след това започват болки в мускулите и ставите, както и в гърлото, появява се суха кашлица и важен белег - цялостна отпадналост и липса на сили. „Препоръчително е да се ползват маски за предпазване, те струват стотинки и трябва да се сменят на 2-3 часа. Важна е и хигиената – често да се мият ръцете и да се дезинфекцират повърхностите“, казват още от аптеки „Фаркол“.

 

Коментари