Публикация

Кметът на Стара Загора ще се бори докрай за сградата на АГкомплекса

Кметът на Стара Загора ще се бори докрай за сградата на АГкомплекса

След като стана ясно,че е взето решение сградата АГ комплекса в Стара Загора да бъде продадена,кмета на Стара Загора официално я поиска от здравния министър в писмо.Има идея там да се създаде център за доболнична помощ, заяви в интервю Председателят на Общинския съвет г-н Емил Христов.


На проведеното на 5-ти януари общо събрание на акционерите на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ бе взето решение за обявяване на процедура за продажбата на сградата на Акушеро-гинекологичния комплекс на ул. „Ген. Столетов“ 117.  Седмица по-късно от прессцентъра на Община Стара Загора обявиха, че кметът Живко Тодоров е против продажбата и е изпратил писмо до министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов с молба, ако сградата не е необходима на държавата, да бъде прехвърлена на Община Стара Загора. Пазарната стойност на имота е оценена на  6 469 138 лв. без ДДС.

Има идея на мястото на Акушеро-гинекологичния комплекс да се оформи голям общински център за доболнична помощ, ако Министерство на здравеопазването удовлетвори искането да прехвърли на Община Стара Загора собствеността върху сградата. Това заяви председателят на Общинския съвет Емил Христов.

 

Защо се получи така че Общинския Съвет упълномощи своя представител да гласува за продажбата на комплекса , а седмица по-късно кмета поиска сградата да стане общинска?

Няма разногласие в действията на Общинския съвет и кмета, но за да разясним казуса,нека се върнем малко назад:

Болницата в края на 2014г. не можеше да функционира ,не се изплащаха заплати,част от клиниките не работеха – ето например инвазивната кардиология тогава не работеше.Тогава,група от народни представители от всички политически сили,начело с областния управител бяхме на среща със здравния министър и настоявахме за помощ,за съдействие и разбиране.От тогава до сега,управлението на болницата е възложено на екип,който в голяма част успя да изплати просрочените задължения само за период около две години приблизително 3млн.лв.Част от клиниките и отделенията вече работят с едно добро натоварване на легловата база – почти двойно по-високо и инвазивната кардиология работи.Постъпиха допълнителни средства за оборудване и ремонт.

А що се отнася до сградата на АГ комплекса,издръжката на тази сграда е колкото за още една болница.На ден се правят почти 100 курса на линейки,коли и персонал между двете сгради.Това е не само икономически неефективно,но и затруднява персонала в изпълнението на задълженията им.За самите болни също е трудно.

Затова се взе решение да се направи ремонт на два етажа от сградата на УМБАЛ”Проф.д-р Стоян Киркович” и ние бяхме своевременно информирани от здравния министър и от управителя на болницата и подкрепихме тази идея да бъде предислоциран.

Тогава взехме принципно решение че ще съдействаме като местни органи на властта.Там до момента сме били последователни.

Какво ще се случи със сградата която ще бъде освободена?

Водихме разговор с д-р Лисичков като управител на ДКЦ-1 за бъдещето на това здравно заведение.Стигнахме до извода че добре би било,тази сграда ако е общинска,да стане дом на всички лечебни заведения в града.Да се предложат места на джипита, да бъдат дислоцирани лаборатории, да бъде създаден спортен диспансер, защото градът има нужда от такъв, а там където са бараките, да се направи паркинг.Тази идея е споделена и с други медицински специалисти и вече можем да я споделим на всички,защото с реализирането на тази идея ще се получат един център за доболнична помощ и един за болнична, какъвто е УМБАЛ”Проф.д-р Стоян Киркович”.

Достъпа до сградата е облекчен,в центъра на града, с паркинг всичко ще изглежда добре.

Ние бяхме коректни към ръководството на Министерството на здравеопазването и винаги сме подкрепяли техните предложения.Когато министърът ни информира като акционери,макар че нашият дял е минимален-близо 6%,ние поставихме изискването, ако тази сграда бъде продадена,парите от продажбата да отидат за погасяване на задълженията на УМБАЛ ”Проф.д-р Стоян Киркович” и той го гарантира пред нас тогава.

Когато взехме това решение,говорихме с кмета г-н Живко Тодоров и той реагира много бързо, да поискаме сградата.И ако я получим,ако стане общинска ще бъде използвана за решаване на социални проблеми.

Сградата се нуждае от ремонти, как общината ще намери пари да ги финансира?
Нека първо да я получим, аз вярвам че г-н Тодоров ще бъде последователен и настойчив и ще получим сградата.

Какви са според вас шансовете Общината да получи сградата,при положение че болницата има такива големи задължения?

Болницата е държавна и аз вярвам че този път е правилен,но не можем да се бъркаме в работата на министерството на здравеопазването, независимо че имаме дял, ние живеем тук,тази болница обслужва цяла старозагорска област,нещо повече,тя вече има сключени договори за съвместна работа със всички болници в югоизточния регион.Надяваме се че ще получат подкрепа всички специалисти, всички хора които работят там.

Надявам се че най-после Министерството на здравеопазването ще види че те правят нещо добро  и ще протегне ръка.

Какви официални постъпки са направени официално до момента от страна на общината?

Към момента не мога да кажа,тъй като администрацията работи по въпроса,но твърдо вярвам че г-н Тодоров ще се бори докрай,така както направи с артилерийския парк и Аязмото и не мисля че ще се откаже и примири с нещо друго освен с това,сградата да стане собственост на Общината.

Коментари