Публикация

Как да бъдем щастливи и здрави – 5 съвета на Далай Лама

Как да бъдем щастливи и здрави – 5 съвета на Далай Лама

Щастието на човек е в собствените му ръце и той може да го постигне независимо от обстоятелствата около него, смята тибетският духовен водач


Щастието на човек е в собствените му ръце и той може да го постигне независимо от обстоятелствата около него, смята Далай Лама. А колкото сме по-щастливи, толкова сме по-здрави.

Духовният водач на тибетския народ, който живее в изгнание, разговаря с кореспондента по здравни теми на Си Ен Ен д-р Санджай Гупта през декември по време на тибетски научен симпозиум в университета Дрепунг в Индия.

Ето 5-те съвета на Далай Лама как човек може да постигне щастието:

1.  Вие сте господар на себе си
Първата стъпка – започнете да развивате у себе си чувството за състрадание. Опитайте се да изпитате състрадание първо към самия себе си, съветва Далай Лама. Можем да бъдем по-щастливи хора, ако научим повече за себе си и прегърнем това, което сме, с всички недостатъци и грешки, вярва водачът.
„Чувството за щастие е свързано основно с вашия поглед към света“, обяснява той. Ако останете „честен и верен“ на това как точно се чувствате, може да откриете щастието независимо от ситуацията около вас, смята духовният водач. 


2. Намерете време да помислите
Много по-лесно е да успеете да изпитате състрадание, ако отделите известно време да помислите какво ви се случва в момента. Така например, Далай Лама става всеки ден в 3 часа сутринта, за да медитира по 5 часа на ден.

Когато се замислите по-дълбоко, започвате да осъзнавате, че „нищо не съществува така, както изглежда на пръв поглед“, казва Далай Лама. Отделете време да анализирате чувствата си и да ги поставите в контекста на всичко около вас. „След това самата основа на тези негативни емоции ще започне все повече да изтънява“, съветва той.

Вероятно не може да отделите толкова време като тибетския водач, но е установено, че дори и 10-минутна медитация подобрява мисловния процес. Проучвания показват, че медитацията може физически да промени тези участъци от мозъка, които ви помагат да се справите по-добре със стреса и увеличават усещането за съпричастност. По-дълги сесии за медитация, дори по 20 минути, могат да подобрят общото ви настроение, да изострят вниманието и паметта.  

3.   Освободете се от гнева
Не позволявайте гнева да е господар на мислите ви. „Постоянният гняв се отразява много лошо на здравето. Аз се опитвам запазя състраданието в ума си. Освен това се опитвам да се заобикалям с други състрадателни хора, които могат да намалят гнева ми. Направете същото и здравето ви значително ще се подобри“, съветва Далай Лама.
Постоянният гняв може да доведе до депресия, безсъние, преяждане, сърдечни проблеми, инферкт и ранна смърт, показват редица изследвания.

4.  Помагайте на другите

Друг ключ към щастието е да се опитаме да бъдем полезни на другите, смята Далай Лама. Ако успявате да помагате, тогава независимо от ситуацията около вас  ще запазите своята увереност и щастие.

Помощта към другите може да е под формата на доброволчество. Може и да е нещо много по-просто – като например да сте добър слушател за някой, който е разтревожен и иска да сподели с някого проблема си.

5.  Бъдете като децата

Най-накрая, бъдете игриви и мислете като децата. Малчуганите „са много честни“ и често приемат хората, без да ги съдят. Макар че материализмът и конкуренцията може да приспят тези чувства, игривостта може да ги събуди отново, съветва Далай Лама. Самият той се смее постоянно и не престава да се шегува дори когато говори по сериозни теми. 

„Винаги чувствам, че има надежда да направим нещо. Заслужава си, независимо от обстоятелствата. Направете усилие. Веднъж след като направите усилие, дори малко, ще видите, че има редултат. Тогава ще изпитате огромно удовлетворение и ще се почувствате щастливи“, съветва тибетският духовен водач.

Източник: CNN Health

Коментари