Публикация

ЦЗПЗ: Kасата спира да плаща лекарство за онкоболни

Става въпрос за Митомицин-Ц, използван за лечение на рак на пикочния мехур


От 1 февруари Националната здравноосигурителна каса спира да заплаща лекарствения продукт Митомицин-Ц (mitomycin), който се използва за лечение на рак на пикочния мехур и е включен в редица схеми за лечение на други онкологични заболявания. 

Това съобщава Центърът за защита правата в здравеопазването. 

В сдружението е получено писмо от пациент, на когото е предписан въпросният медикамент, но се оказва, че касата няма да го плаща.

Оперирана съм шест пъти от карцином на пикочния мехур. С решение на Клинична онкологична комисия по химиотерапия ми е предписана интракавитарна химиотерапия с Митомицин-Ц. При опита ми да започна това лечение ми беше казано, че предписаното ми лекарство се спира от внос от здравната каса. 

Моля да ми бъде отговорено как и къде мога да проведа предписаното ми лечение. Какъв заместител здравната каса ще осигури на болниците за провеждане на този тип терапия?“, се посочва в писмото.

Водещи онколози потвърждават, че лекарството вече не е налично, а на сайта на касата е поместена информация, че „в изпълнение на разпоредбите на чл. 45, ал.21 от ЗЗО и § 17 от ПЗР на Наредба № 10/2009г., НЗОК преустановява заплащането на лекарствения продукт. НЗОК ще заплати приложените и отчетени количества за януари 2017 г.“.

Текстът означава, че не са договорени отстъпки от цената за касата. 
Когато касата не е получила желаната от нея и записана в наредбата отстъпка от цената, спира изобщо да плаща

Какво да прави в тези случаи пациентът? В случая, който посочва пациентът в сигнала си до нас, заместител няма. Той не може да спре да плаща. Напротив, когато НЗОК спира, пациентът започва да плаща. Ако фирмата се изтегли от българския пазар, както други направиха вече, пациентите започват да се снабдяват от чужбина. Това е тъжната картина, резултат на недомислени решения“, коментира ЦЗПЗ.

Коментари