Публикация

Кафето и лютите чушки удължават живота

Кафето и лютите чушки удължават живота

Кофеинът, съдържащ се в кафето, може да противодейства на хронични възрастови възпаления


Повечето от нас разчитат на чаша горещо кафе сутрин, за да започнат деня си с енергия.  Поредното научно изследване доказа, че този навик е не само приятев, но и предпазва сърцето ни и така удължава живота.

Проучване на екип от университета Станфорд в САЩ установи, че кофеинът, съдържащ се в кафето, може да противодейства на хронични възрастови възпаления, като така може да удължи живота.  

„Добре известно е, приемът на кофеин се асоциира с дълголетието. Много изследвания са показали тази връзка. Ние открихме евентуалната причина защо се случва това“, обяснява Дейвид Фърман, ръководител на изследователския екип и преподавател в Станфордския институт по имунология, трансплантации и инфекции.

„Това, че нещо, което хората пият, и в действителност харесват, може да има директна полза, наистина ни изненада“, обобщава изводите от изследването и Марк Дейвис, един от авторите на проучването и директор на Станфордския институт по имунология, трансплантации и инфекции.

По време на проучването Дейвис и колегите му успяват да покажат връзката между консумацията на кофеин и дълголетието. Те откриват наличието на възпалителен механизъм в една група възрастни хора, но той отсъства при други. Когато този механизъм е активиран, хората страдат от високо кръвно налягане и нееластични стени на артериалните съдове. Лабораторни експерименти потвърдили, че кофеинът блокира този възпалителен процес, което означава, че напитката има защитна функция срещу ускореното застаряване при пациенти в напреднала възраст. 

Изследването, публикувано в сп. Nature Medicine, проследило показателите на здрави хора на възраст между 20 и 30 години, както и на група по-възрастни хора над 60-годишна възраст. Те били изследвани всяка година чрез анкети, кръвни тестове и проследяване на техните медицински данни. 

Изследователите освен това сравнявали кръвните проби на по-младите и на по-възрастните участници в проучването, за да установят кои гени били по-активни с напредването на възрастта. Това им позволило да се съсредоточат върху две групи от гени, чиято активност се свързвала с производството на протеина IL-1-beta, способен да предизвиква възпаляния.  Забелязано било, че съдържанието на протеина е по-високо при хора със сърдечносъдови проблеми.

Подобно изследване през 2015 г. също установи, че кафето може даограничава възпаленията в организма и дори да намали опасността възрастния човек да развие диабет. Според това проучване хората, които редовно пият по повече от 1,5 чаши кафе на ден, са два пъти по-малко застрашени от опасността да развият диабет в сравнени с тези, които въобще не пият кафе. 

Друго изследване пък показа, че редовното хапване на люти чушки също може да удължи живота. Екип на Университета на Върмонт, САЩ, анализирал данните за повече от 16 000 американци, които били следени в продължение на почти 19 години.

Установено било,  че консумацията на червени люти чушки се свързва с 13 процента по-нисък риск от смърт. 

Тъй като това е само анализиращо проучване, то не предоставя доказателства за причинно-следствена връзка, но прибавя нови факти към увеличаващите се данни, че пикантните храни може да имат полза за здравето на хората, като удължават живота, твърди екипът от Университета  на Върмонт. 

Предишни изследвания вече доказаха, че съставка на  пикантните храни, наречена капсаицин, може да има антиоксидантно, противовъзпалително, противораково и намаляващо теглото свойство.

Екипътот Върмонт препоръчва да се направятдопълнителни изследвания, за да се установи каква е връзката между консумацията на люто и здравето на пациентите. Той също така предупреждава, че пикантните храни не са подходящо за хора с храносмилателни проблеми и с язва на стомаха. 

Източник: Medical daily и WebMD

" }-->

Коментари