Публикация

ПОЛИКИСТОЗНИТЕ ЯЙЧНИЦИ

Кратка информация за синдрома на поликистозните яйчници при подрастващи.

 

Какво представлява синдромът на поликистозните яйчници?

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е състояние при девойки и жени, включващо повишено окосмяване на тялото по мъжки тип (хирзутизъм), тежко протичащо акне, проблеми с менструалния цикъл. Повишеното окосмяване може да бъде по лицето, брадичката, шията, гръдния кош, гърдите, раменете, гърба, бедрата, седалището и корема. Проблемите с менструалния цикъл може да бъдат  няколко поредни мееца без цикъл, обилен или продължителен цикъл, чести цикли (през по-малко от 16 дни). Някои пациентки, но не всички, имат малки кисти на яйчниците.  Около 60-70 % от девойките и жените със СПКЯ са с наднормено тегло или затлъстяване, останалите  са с нормално тегло или дори слаби.  Пациентката може да имат майки, лели или сестри със същите проблеми или членове на семейството със захарен диабет тип 2. СПКЯ се нарича още „овариален хиперандрогенизъм”. Това означава, че яйчниците произвеждат прекалено много андрогени – хормони, които предизвикват появата на окосмяване и акне при тийнейджърите и възрастните.  

Каква е причината за СПКЯ?
Причините  не са напълно изяснени.  
Често това е фамилно състояние. 
Някои генетични промени на яйчниците и/или надбъбречните жлези  също могат да предизвикат СПКЯ. 
В голяма част от случаите СПКЯ е свързан с инсулинова резистентност. Това означава, че тялото трябва да произвежда повече инсулин от нормалното, за да могат клетките да усвоят глюкозата от кръвта. От своя страна по-високите инсулинови нива карат яйчниците да произвеждат повече андрогени, които нарушават нормалния менструален цикъл. Някои пациентки с инсулинова резистентност може да имат високо кръвно налягане и/или високи нива на холестерола, които представляват риск за развитие на сърдечно-съдово заболяване.  

Как се диагностицира СПКЯ? 

За да се диагностицира СПКЯ, са необходими доста изследвания. Диагнозата се поставя чрез изключване на други заболявания и чрез разпознаване на комбинацията от симптоми, характерни за СПКЯ, като нередовен мензис, тежко протичащо акне, окосмяване по мъжки тип, инсулинова резистентнот. Ултразвуковото изследване на яйчниците може да визуализира поредица от малки кисти на повърхността на яйчниците. 

Как се лекува СПКЯ? 

Лечението на СПКЯ включва лечение на наличните симптоми – описаните по-горе акне, повишено окосмяване, нередовен менструален цикъл и инсулинова резистентност. 
Акнето се лекува с медикаменти, прилагани върху кожата, и с медикаменти, приемани през устата – антибиотици и/или комбинирани таблетки, съдържащи естроген и прогестерон, и/или таблетки спиронолактон, който блокира синтеза на андрогените, причиняващи акне.  
Повишеното окосмяване може да бъде редуцирано  със споменатите вече  естроген-прогестерон съдържащи орални контрацептиви и/или спиронолактон.  Може да се използват  лазерепилация, бръснене, депилиращи кремове, кола-маска и др. козметични средства. Лекарството Vaniqua може да се прилага 2 пъти дневно върху областите с нежелано окосмяване с цел ограничаване растежа на космите. То трябва да се прилага ежедневно, в протвен случай космите се появяват отново. Ако в продължение на 3 месеца няма ефект, употребата му трябва да се спре.
Нередовният менструален цикъл се лекува по няколко начина. Най-често се използват орални контрацептиви, съдържащи естроген и прогестерон. Друга лечебна възможност са таблетките с прогестерон, давани за 5-10 дни  всеки месец или през 3 месеца, за да се предизвика цикъл. Възможна е и употребата на пластири, съдържащи комбинация от  естроген и прогестерон, а също и поставянето на хормоносъдържащ вътрематочен песар. Някои от тези средства са противопоказани при други здравни проблеми, затова е важно да се информира лекаря за наличието на съпътстващи заболявания и за заболяванията на други членове от семейството. 
Намаляването на инсулиновата резистентност  подобрява симптомите на СПКЯ. Това може да се постигне с физическа активност, която ускорява сърдечната дейност. Нейната продължителност трябва да е минимум 150 минути седмично
Здравословно хранене с изключване на  подсладени напитки като кока-кола и натурални сокове, с ограничаване приема на въглехидратни храни и на обработени пакетирани храни (полуфабрикати, снаксове, вафли, корнфлейк и др.) води до редукция на теглото и намалява инсулиновата резитентност. 
Метформинът е лекарствено средство, което с успех се използва при лечението на СПКЯ.  Той намалява инсулиновата резистентност и подпомага редукцията на теглото. 

Бременност и СПКЯ 

Пациентка  със СПКЯ може да забременее, дори и да няма редовен мензис. Всяка жена със СПКЯ, която води полов живот, трябва да използва контрацептивни средства, ако не желае бременност. В случай че жена със СПКЯ иска да има дете, но има проблеми със забременяването, съществуват много възможноти за преодоляването им. 
Някои лекарства за СПКЯ не могат да се използват по време на бременност и е необходимо да бъдат обсъдени с лекуващия лекар.


Важно е да се знае, че при момичета под 18 години липсата на редовен менструален цикъл трябва да се консултира първо с детски ендокринолог, който ще направи цялостна оценка на състоянието и ще назначи необходимите изследвания и консултации, включително и със специалист акушер-гинеколог.   

Коментари