Публикация

Това, което е спасило първобитния човек, разболява съвременния


Един от големите парадокси на хилядолетното развитие занимава все повече експертите - еволюционисти, защото има пряко отношение към здравето на съвременния човек.

Това, което е помогнало на хората в праисторически времена да оцелеят, днес по-скоро им вреди. Ако пришълец от друга планета ни изследва внимателно, би казал, че нашата анатомия е твърде странна.

Особеностите, които са били решаващи в продължение на хилядолетия за оцеляването на човешкия вид в тропическата савана, при съвременния начин на живот – между автомобила, бюрото, телевизора и компютъра – се превръщат в реална заплаха.

Според Стивън Стерн, биолог- еволюционист от Йейл, има много доказателства, че хората са слабо приспособени към този начин на живот. Много учени са на мнение, че именно еволюцията дава важни инструменти при подхода към съвременните болести.

Класически пример е проблемът със затлъстяването. Човешкият метаболизъм се е изградил  с цел запазване на енергията и на способността да се оцелее през продължителни периоди на оскъдна храна.

Повратният момент идва преди 10-12 хил. години, когато човекът е започнал да се занимава със земеделие и животновъдство. Извършеното в продължение на хиляди години от еволюцията се „занулява” от коренната промяна в начина на живот и потърпевша и дезориентирана се оказва най-вече имунната система.

Отначало тя трябвало да пази хората от някои продукти, но после се появили вирусите, прескачащи от домашните към дивите животни и обратно. Хората започват да живеят на големи групи, което улеснявало епидемиите.

Според някои учени птичият и свинският грип са също далечен отглас от „пробива” в защитата на човешкия организъм, станал още през епохата на неолита.
Някои органи загубили с течение на времето своята роля и полезност и се превърнали в източник на болести – такъв е случаят с апендикса например.

А системата, сигнализираща за опасност и подготвяща сърцето към по-активна дейност и повишаване на кръвното налягане, при тоталното обездвижване на съвременния човек може да доведе до сърдечно-съдови заболявания.

Антрополози прогнозират /засега по-скоро шеговито/, че сред основните еволюционни промени в бъдеще ще бъде увеличаването на палеца на ръката като резултат от активното му използване за писане на SMS.

Коментари