Публикация

БЛС обяви 7 април за ден на национален протест


Празникът на медиците - 7 април - е обявен за Ден на национален протест. Решението е взето от Националния съвет на Българския лекарски съюз.

На заседанието са били обсъдени проблемите, свързани с провеждането на здравната реформа, както и финансирането на лечебните заведения.

Съсловната организация съобщава още, че е решено на 20 март да се проведе национална конференция под наслов „Възможната здравна реформа”. Ще бъдат поканени всички водещи институции в сферата на здравеопазването, заедно с другите съсловни организации, синдикатите и пациентските организации.

Седмица по-късно в София ще бъде свикан извънреден събор на БЛС, където проблемите да бъдат изнесени пред делегатите, представляващи всички лекари от страната.

Българският лекарски съюз ще внесе в Министерския съвет искане за изменение в закона за бюджета на НЗОК и неговата актуализация, равностойна с бюджета от 2009 г.

Съсловната организация настоява още за премахване на делегираните бюджети за болничните заведения, както и на лимитите за доболничната помощ.

БЛС ще предложи да се включи нов текст в закона, който да гарантира своевременното изплащане на средствата, заработени от изпълнителите на медицинска помощ, според Националния рамков договор.

Настоява се още всички промени да станат в рамките на един месец.

Коментари