Публикация

Д-р Десислава Попова за здравето на очите ни през зимата

Д-р Десислава Попова за здравето на очите ни през зимата

През зимата очите ни са изложени на вредното въздействие на ниските температури и УВ – лъчите. Това налага по-усилени грижи и профилактика.


Снегът и студът правят очите по-уязвими. Как да ги пазим?

През зимата очите ни са изложени на вредното въздействие на ниските температури и УВ – лъчите. Това налага по-усилени грижи и профилактика.Пациентите често смятат, че през лятото слънцето ни пречи най-много. Вероятно заради това, че прекарваме много време на открито. Стига ни обаче една разходка през зимен слънчев ден, за да усетим как ни влияят слънчевите лъчи и през зимата. Причината за това е, че 85% от ултравиолетовите лъчи се отразяват от снега почти двойно повече, отколкото от пясъка на плажа.През зимата по-малко се грижим за защита на очите си от слънцето.По време на студените дни УВ-B лъчите могат да предизвикат моментно влошаване на зрението, изразяващо се в дразнене и сълзене. Тези симптоми могат да продължат дори няколко дни. По-опасни са обаче УВ-А лъчите, които проникват по-дълбоко в окото. Те не предизвикват нито изгаряне, нито сълзене, а резултатът от тяхното действие се проявява след години. Особено застрашени са пребиваващите продължително във високите части на планините – алпинисти, скиори, планински спасители и др. Изследвания потвърждават, че УВ-А лъчите след време могат да доведат до поява на катаракта и дегенерация на макулата.Друг фактор, влияещ на очите ни, е студеното време. Голямата разлика между температурата навън и отоплените помещения предизвиква дразнене и сухота в очите през зимните месеци. Вятърът също ускорява изпаряването на сълзите и те не защитават роговицата достатъчно добре. В резултат на това пациентите съобщават за сърбеж, болка, замъглено зрение, парене, сълзене и др.

В очна клиника „Ден” съветваме пациентите си да спазват няколко лесни стъпки за преодоляване на тези симптоми:

 

1. Повишете влажността в дома си. През зимните месеци отоплителните уреди в дома водят до намалена влажност на въздуха. Достъпни за употреба са овлажнителите за въздух, но лесен вариант е и поставянето на съд с вода върху радиатора или печката.

2. Пийте повече течности за подобряване на общата хидратация на организма, която също страда през зимата.

3. Увеличете приема на риба и Омега-3 мастни киселини. Важен компонент от слъзния филм е т.нар. липиден слой, който забавя изпаряването на сълзите. С консумирането на риба се подобряване функцията на мастните жлези в клепачите, а от там се подобрява и слъзният филм.

4. Преди излизане навън поставете затоплен компрес върху клепачите си. При студено време т.нар. слъзни точки, през които се оттичат сълзите към носната кухина, се свиват и това допълните засилва сълзенето.

5. Използвайте изкуствени сълзи при нужда.

6. Редовно посещавайте очния си лекар, за да следите състоянието на очите си.

Коментари