Публикация

Недостигат лекарства за епилепсия и инсулин в аптеките

Това най-вероятно се дължи на реекспорт на медикаменти


В аптеките има недостиг на инсулин и медикаменти за епилепсия. Агенцията по лекарствата вече е започнала проверка, съобщава bTV.

Периодично пациенти с различни заболявания се оплакват от липсата на даден медикамент в аптеките. Последният случай е за две лекарства за епилепсия, които според болните, през последната една година е трудно да се открият. Сигнал за това е подаден до здравната каса, откъдето отговарят, че производителите доставят достатъчни количества. 

Няма регулация, по която държавата да следи т. нар. паралелен износ, т.е. изнасянето на лекарства към държави, в които те са по-скъпи, а според пациентите в това е разковничето, се изтъква в репортажа по темата.

Зорница е с епилепсия от дете, с 96 % трайно намалена работоспособност. Сега лекарството й трудно се намира в аптеките. Цената от около 10 лв. поема изцяло здравната каса.

Обикаляме цяла София, за да намерим от медикамента. В едната аптека има останала една опаковка, в друга – още една“, разказва Сашка Стоичкова, майка на момичето.
Заради ситуацията личният лекар е принуден да смени лекарството с негов аналог, но според майката ефектът не е същият.

Проучване на касата е установило, че се внасят остатъчни количества. Общо около 2000 пациенти на месец приемат от двата медикамента, за които има сигнал, че периодично изчезват.

Подозираме, че тези медикаменти се изнаят директно от България. За българския пазар не остава достатъчно количество“, коментира пред bTV Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

През последните години имаше два опита да се въведе регулация, така че държавата да следи паралелния износ и при нужда да го ограничава за някои лекарства. Първия път съдът я отмени, а втория – кабинетът подаде оставка и предложенията останаха на етап „дискусия“. Освен легален има и нелегален износ, признават аптекари, цитирани от телевизията.

От Асоциацията за развитие на паралелната търговия приемат държавата да наблюдава процеса, но чрез обективни данни за наличностите в страната.

По неофициални данни паралелният износ на лекарства представлява около 6-7% от пазара у нас. Съвсем грубо това означава около 200 млн. лв. годишно.

Коментари