Публикация

Плодовите сокове може да съдържат опасни вещества


Учени от университета в Копенхаген са изследвали съдържанието на различни натурални плодови сокове и детски пюрета от Дания, Шотландия и Гърция и са установили наличието на опасни вещества, свързани с риска от рак.

Изследването, публикувано в Journal of Environmental Monitoring, разкрива, че в някои сокове веществата са с до 2,5 пъти над допустимите норми в ЕС, а в други случаи достига и до 10 пъти.

Химикалът антимон е изключително опасен в големи дози, може да причини рак, сърдечни и белодробни проблеми и др. Специалистите смятат, че попада в соковете чрез пластмасовата опаковка.

Въпреки че в проучването не се конкретизират търговски марки, наличието на вредни вещества вероятно се отнася за 16 популярни напитки и пюрета с касис и ягоди (по непотвърдени данни). 
  
Нужни са още изследвания, които да докажат дали нивата са наистина опасни, тъй като са необходими големи количества сок, за да се увеличи значително рискът за здравето.

Коментари