Публикация

Д-р П.Петров: При АГ проблеми жените предпочитат помощта на специалист


Общопрактикуващите лекари да поемат пациентките с по-леки акушеро-гинекологични проблеми, за да се пестят талони – за това настояха гинеколозите в доболничната помощ на конференция в Пловдив.

Над 40% от заболяванията ще могат да се откриват навреме, ако колегите имат необходимата квалификация и достатъчно време за прегледи, обясни д-р Петър Петров, председател на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ.

По документи всеки лекар, имащ разкрита лична практика, разполага и с гинекологичен стол, който обаче не се използва. Друг е въпросът, че всеки личен лекар трябва да познава първичните симптоми, но тъй като няма време за обстойни прегледи, предпочита да изпраща жените при специалист.

От своя страна много от пациентките нямат доверие на своите лекари относно гинекологичните им познания и не желаят да бъдат преглеждани и консултирани от тях, посочи д-р Петров.

Точно това е една от причините участниците във форума да предложат Министерството на здравеопазването или Националната здравноосигурителна каса да поемат обучението на общопрактикуващите лекари, за да се повиши квалификацията им.

В декларация, която ще изпратят до здравните институции, АГ специалистите настояват още времето за прегледа да се увеличи от 10 на 20 минути.

Сега жената не може да се съблече и облече за толкова кратко време, камо ли да чуе диагнозата и съветите на лекаря, твърди д-р Петров.

Според него е необходима и корекция в цената на прегледа, сегашните 14,50 лева са крайно недостатъчни. Искането на лекарите е първичният преглед да стане 20 лева.

В конференцията в Пловдив участваха над 180 лекари от страната, както и специалисти от Македония и Хърватия.

Присъстващите решиха в най-скоро време да организират благотворителен форум, а със събраните средства да се проведе безплатен скрининг и профилактика на рака на маточната шийка. В бъдеще гинеколозите предвиждат и закупуването на ваксини срещу цервикален рак за момичета в неравностойно положение.

За особени заслуги към развитието на извънболничната акушеро-гинекологична помощ със златна значка, почетния знак на националния съюз, бяха отличени доц. Мария Малинова и проф. Благовест Пехливанов.

Следващата конференция на акушер-гинеколозите от доболничната помощ е насрочена за ноември 2010 г.

Коментари