Публикация

Не пренебрегвайте симптомите на стрес фрактурата

Стрес фрактурата е сериозна травма, но нейните симптоми могат да бъдат едва доловими и трудни за откриване. Тук са изброени основни положения, които навеждат специалистите към мисълта за възможна стрес фрактура.


     Стрес фрактурата е сериозна травма, но нейните симптоми могат да бъдат едва доловими и трудни за откриване.
Много спортни травми са внезапни и непредвидени - завъртане, припукване, внезапна болка и вече знаете, че нещо се е объркало.
Но какво да кажем, когато контузията започва бавно и едва доловимо, със симптоми като една дълбоко вкоренена тъпа болка? Това е характеристиката на стрес фрактурата.


Кой е в опасност от подобна фрактура?


За разлика от острите костни фрактури, които се случват в резултат на злополука и  причиняват внезапна силна болка, стрес фрактурата започва с една малка, тънка линия с големина на косъм пукнатина в костта, която води до неусетна бавна болка.

Стрес фрактурите често се срещат в долните крайници и стъпалата, поради което спортистите, които поставят под постоянен повтарящ се стрес краката и ставите са най-уязвими: бегачи, танцьори, футболисти и баскетболисти и др.
Особено вероятно е когато тренировъчните им условия се променят рязко. Смяна на обувките или повърхността на терена, увеличаване на интензитета и продължителността на заниманията в подготовка за състезание и т.н.

Важно е да се знаят, признаците за стрес фрактура. Ако те са позволили да се открият бързо и не се лекуват, могат да се влошат и дори да извадят за постоянно даден спортист.

Симптоми на стрес фрактурите:
   - Дълбоки засилващи се болки в крайниците или ставите
   - Тъпа болка, която се проявява с дейност (понякога по средата на дейността), след това изчезва с почивка
   - Болка, която не се подобрява, въпреки мерките за третиране и почивка
   - Слабост или загуба на работоспособност в засегнатата зона
   - Засилваща се болка, която постепенно става по-лоша и започва да настъпва не само по време на дейност
   - Болка, която се влошава вечер или през нощта
   - Болка, която стартира около една седмица след увеличаване на тренировките или интензивността


Стрес фрактурите рядко се лекуват с операция, но процесът на лечение е доста труден и отнема много време, често с участието на седмици или дори месеци на почивка, укрепване и физиотерапия.

Коментари