Публикация

Обществото е отговорно за ранното съзряване на децата


Британските психолози са единодушни, че сексуалността на децата се събужда във все по-ранна възраст, влияние за което оказват компютърните игри, порнографията и секс посланията. Това се отнася както за момичетата, така и за момчетата.

Клиничният психолог д-р Линда Пападопулос от Министерството на вътрешните работи на Великобритания отбелязва, че още докато са съвсем малки, момичетата са подложени на внушенията на обществото и в тях се създава чувството, че непременно трябва да се харесват на момчетата.

Същевременно момчетата мислят, че за да бъдат по-добре приети от хората, те са длъжни да имат много партньорки.

Според психоложката, още в детството на момчетата се внушава, че те трябва да бъдат умни и силни. В същото време, въпреки вече наложеното равноправие между мъжете и жените, на момичетата от рано им се показва, че е необходимо да са привлекателни, като, в желанието си да отговорят на очакванията на околните, те усвояват бързо новия модел на поведение.

Д-р Пападопулос дава за пример компютърната игра „Мис Бимбо”, която показва, че с изкуствен бюст и сексапилно излъчване момичетата може да се оженят за милиардер.

В доклад на британското правителство, който ще бъде предоставен за обществено обсъждане, се предлага да се въведат възрастови ограничения върху продажбата на някои списания за мъже.

Мнението на специалистите е, че въздействието върху съзнанието на децата е прекалено силно.

"Погледнете външния вид на съвременните момичета, които копират своите идоли. От една страна, ще откриете прекалено сексуализирани девойки, които искат да бъдат харесвани на всяка цена, а от друга – момчета, които се затрудняват от чувството, че трябва да приличат на героите от порнофилмите”, подчертават психолозите. 

Коментари