Публикация

Страдащи от първична пулмонална хипертония чакат лечение от държавата


10 души у нас, страдащи от рядкото заболяване първична пулмонална хипертония, очакват здравното министерство да проведе търг и най-сетне да осигури основния медикамент за лечението им.

Това съобщи председателят на Асоциацията на пациентите с първична пулмонална хипертония Тодор Мангъров в Плевен.

Необходимата сума за терапията на един болен е минимум 1800 лв. на месец, обясни Тодор Мангъров.

По думите му, през миналата година Министерството на здравето не е осигурило адекватни грижи за страдащите от рядката болест и така тези хора са били принудени да се включат в програма за експериментално лечение.

Това е станало благодарение на фармацевтична фирма, която произвежда лекарство за първичната пулмонална хипертония и в момента разработва нов медикамент, който още е в процес на изпитание.

В развитите страни подобно лечение също се прилага, но фирмите там заплащат на пациентите да тестват медикамента им.

„Проблемът е, че в България това не се случва. Хората просто нямат избор, защото МЗ не им осигурява нужните медикаменти, и така те се принуждават да се подлагат на експерименти”, коментира председателят на Асоциацията на пациентите с първична пулмонална хипертония.

Днес в плевенския Медицински университет се проведе информационна кампания, целяща да запознае обществото с проблемите на пациентите, страдащи от редки заболявания.
 

" }-->

Коментари