Публикация

HPV тестове на преференциална цена


Изследвания за хронична инфекция с човешки папиломен вирус /HPV/ на по-ниски цени ще се извършват в София и Варна през март.
За теста ще се заплаща с 10 процента по-малко от стандартната му стойност, съобщиха от медицински център „Асцендент”. 

Кампанията, посветена на 8 март и Цветница, цели повече жени да се изследват за вируса, който е причинител на рака на маточната шийка. 
 
Причинно-следствената връзка между злокачественото заболяване и хроничната инфекция с HPV е установена отдавна от германския учен Харалд цур Хаузен. За откритието си той е удостоен с Нобелова награда за медицина през 2008 г.

Публикациите му през осемдесетте години на миналия век първоначално бяха доста скептично, но по-късно станаха основа за развитието на редица медицински открития, които дават нови надежди в борбата с цервикалния рак.

Според съвременните познания на гинекологията, своевременното установяване на хронична инфекция с HPV дава възможност за ранна диагноза и ефективна профилактика. По данни от проучвания, публикувани в последните 2 години, изследването на HPV е достатъчно ефективно, за да предотврати заболявания от рак на маточната шийка, тъй като дава възможност за установяване на тези жени, които са с висок риск от предракови състояния.

По тази причина се смята, че комбинацията между цитонамазка и тест за човешки папиломен вирус вече е златен стандарт при профилактичните прегледи на жени над 30-годишна възраст.

Към момента в света има няколко валидирани теста за изследване на HPV. Най-широко прилаган е тестът „Дайджин” /www.qiagen.com/, който за момента е и единственият одобрен от FDA за профилактично използване.

В България съществува добре развита мрежа за изследване на наличието на хронична инфекция с HPV.

Изследването не се поема от НЗОК, но се покрива от няколко доброволни здравноосигурителни фонда при определени индикации.

По време на седмицата за превенцията на рака на маточната шийка през януари редица медицински заведения в страната обявиха по-ниски цени за изследванията, от които се възползваха стотици българки.

По време на промоционалната кампания през март тестовете ще се извършват след предварително записване в някой от посочените центрове:


София

Медицински център „Асцендент”
ул. „Бачо Киро” 47
тел.: 02/983 9494

Медицински център „Вяра, Надежда и Любов”
ул. „Михалаки Ташев” 2 (в сградата на Първа АГ болница „Св. София”)
тел.: 02/822 35 17

Медицински център „Св. Петка”
бул. Ген. „Стефан Тошев” 15-17 (в сградата на ДКЦ 20)
тел.: 02/856 68 79

ДКЦ „Токуда”
бул. „Никола Вапцаров” 51Б
тел.: 02/403 49 81; 02/403 4000

Варна

ДКЦ 1 „Св. Клементина”
Варна, бул. „Съборни” 40
тел. 052/603 802

Повече за инициативата четете на адрес: www.hpv-bg.com.

Коментари