Публикация

Шест нови здравни заведения с лицензи през 2016 г.

Издадени са 43 разрешения за разкриване на нови дейности към съществуващи структури


И през 2016 г. се запазва тенденцията броят на новооткритите болници да не е голям. През миналата година са издадени общо 6 разрешения за дейност на нови лечебни заведения, сочи справка на здравното министерство, информира в. „Сега”.

През 2015 г. новите болници са били 4, а през 2014 г. - 14.

Четири от новите здравни заведения са диализни центрове – „Ел Масри”  в Бургас, „РУРИКОМ”  в Русе, „Диализен център – Перник” в Перник и „Санимед - Диализен център Монтана” в Монтана. Другите две разрешения са на болница за продължително лечение и рехабилитация „Минерални бани - Полски Тръмбеш” и на единствената многопрофилна болница с лиценз през 2016 г. – „Сърце и мозък” в Плевен. 

През миналата година са издадени и 43 разрешения за разкриване на нови дейности към съществуващи структури. През 2015 г. обаче са издадени далеч по-малко лицензи за нови дейности в болниците – 27, посочва изданието.

През 2016 г. няма отказани разрешения за дейност за нови лечебни заведения. От миналата година обаче е в сила националната здравна карта, която описва потребностите от медицинска помощ в различните области и наличието или липсата на достатъчно легла в съответните специалности. Там, където има пренасищане на дадени легла - например хирургични или кардиологични, комисията по здравната карта може да откаже да включи нови подобни легла в картата. Това пък значи, че те не могат да кандидатстват за договор със здравната каса. Инвеститорът може все пак да ги разкрие, но трябва да разчита на друго финансиране. 

През 2016 г. комисията по здравната карта е издала 13 отрицателни становища относно налична потребност от легла за болнично лечение и медицински дейности, допълва всекидневникът.

Коментари