Публикация

Детето с варицела, докарано със самолет от Бургас, е в много добро състояние

Функциите на крайниците на момчето са запазени, съобщиха лекарите от „Пирогов”


Много добро е състоянието на 5-годишното дете, което беше транспортирано по спешност от Бургас със самолет по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Това каза по време на брифинг в „Пирогов” д-р Стефан Стоилов, завеждащ Отделението по детска коремна хирургия на университетската спешна болница и един от основните лекари, които оперираха малкия пациент.

Детето беше с тежки усложнения след варицела - със сринат имунитет, оток на левия крак и сепсис. 

Д-р Стоилов поясни, че функциите на горния и долния крайник на момчето са запазени и то вече е изведено от детската реанимация на „Пирогов”. Сега то е настанено в Отделението по детска коремна хирургия.

Извършихме всичко необходимо като консултации и изследвания и започнахме мощно лечение. С цел съхраняване на крайника бяха извършени оперативни интервенции на крака, а ръката беше лекувана само консервативно с много силни, съвременни антибиотици”, каза още републиканският консултант по детска хирургия д-р Стоилов. 

Националният консултант по детска анестезиология и реанимация проф. Надежда Гаврилова, която завежда Клиниката по детска анестезиология и реанимация на „ Пирогов”, съобщи, че е имало моменти, в които с екипа й са се опасявали, че детето ще трябва да премине на обдишване. 

Варицелата води до тежки изменения, особено при съпътстващи сериозни заболявания. През септември детето е имало друго инфекциозно заболяване, за което се е смятало, че е варицела. С имунологичен тест, доказахме, че сега има варицела”, каза още проф. Гаврилова.

На малкия пациент вече са му махнати дреновете, предстои му и рехабилитационно-възстановително лечение, допълниха от здравното заведение.
 

Коментари