Публикация

​​​​​​​Филийки и картофи, препечени до кафяво, може да увеличат риска от рак

​​​​​​​Филийки и картофи, препечени до кафяво, може да увеличат риска от рак

При готвене над 120 градуса се образува веществото акриламид, което може да е канцерогенно


Не се престаравайте с препичането на филийките в тостера и с готвенето на картофите във фурната. И едните, и другите трябва да се пекат само зо златист цвят и да не покафеняват, за да се намали консумирането на химическо вещество, което увеличава шансовете да се развие рак, предупреждават британски правителствени изследователи.

Агенцията за хранителните стандарти във Великобритания излезе с официално предупреждение за рисковете, които крие веществото акриламид – химическо съединение, което се образува в някои храни, когато се готвят на температура над 120 градуса по Целзий. В страната започна нова кампания, която обяснява на хората, че те могат да намалят риска да развият рак, като се стремят да готвят храните до златисто, вместо до кафява коричка, когато пържат, пекат на тостер, във фурната или на скарата.

Акриламидът не е прибавен умишлено към храната, той е естествен вторичен продукт, който се образува в процеса на готвенето на храни, съдържащи нишесте, като картофите и кореноплодните зерленчуци, обяснява проф. Гай Попи , главен научен съветник към британската Агенция за хранителните стандарти. Някои картофени чипсове, кексове, сладки, зърнени закуски, кафе и черни маслини имат доста високи нива на акриламид, обясняват британските учени.

Изследвания, проведени при плъхове, свързват излагането на организма на акриламид с опасността да се развие рак, съобщава Националният институт за изследвания на рака. Изследванията при хора не са достатъчно пълни, но Националната токсикологична програма и Международната агенция за изследване на рака смятат акриламида за „вероятен карциноген при човека“.  

В новата си кампания британската Агенция за хранителните стандарти съветва хората да направят прости стъпки, за да намалят своята консумация на акриламид.  Освен това агенцията се опитва да накара производителите да намалят количеството на веществото в преработените храни.

Ето някои основни правила, които хората трябва да спазват:

  • Печете или пържете само до златисто храни с нишесте като картофи, хляб и кореноплодни зеленчуци.
  • При полуфабрикатите, спазвайте точно инструкциите за печене, за да не престояват те повече от необходимото във фурната или в тигана.
  • Не съхранявайте сурови картофи в хладилника, ако смятате след това да ги пържите или печете. Поставянето им в хладилника може да увеличи общото ниво на акриламид в тях. В идеалния случай суровите картофи трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място.
  • Създайте си балансиран хранителен режим. Поемането на плодове и зеленчуци поне 5 пъти на ден ще намали значително опасността да развиете рак.

„Не очакваме хорат изцяло да променят хранителните си навици, особено ако имат една балансирана диета. Ако малко препечете картофите в неделя, не е необходимо да ги изхвърлите. Не съветваме хората да изхвърлят някои определени храни от менюто си, а да намалят общия здравословен риск през живота си, като предприемат някои прости стъпки“, обяснява съветникът към Агенцията за хранителните стандарти Гевин Шиърс.

Засега няма поставени официални лимити какво трябва да е количеството на акриламида в хранатd, въпреки че в ЕI  са въприети някои препоръки.

Източник: WebMD

 

 

Коментари