Публикация

БАПЗГ настоява за среща с премиера


Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоя за среща с премиера. В отворено писмо до Бойко Борисов председателят на съсловната организация проф. Станка Маркова заявява, че въпреки проведените разговори на високо ниво с представители на законодателната, изпълнителната власт и синдикатите няма чуваемост на техните проблеми.

„От септември 2009 г. досега сме провели или участвали в 16 срещи, на които пеем една и съща песен:
1) че с каквито и високотехнологични, диагностични, транспортни и други машинарии да наситим болниците и със суперспециализирани лекари, не може да има качество без здравните грижи, които осигурява нашето съсловие в дома на болните, при транспортирането и в болниците, защото здравната грижа за болния и здрав човек не може да бъде заменена от машина. Това го доказа Флоранс Найтингейл преди 160 години, която въвеждайки сестрински грижи за болните намали смъртността 10 пъти в болниците.

2) Още на миналия правителствен екип и сега предлагаме разработения от нас „екшън план” (стратегия) за спасяване на сестринството в  България. Тогава независимо от протестите, кръглите маси и т.н. не ни чуха”, отбелязва проф. Маркова.

Тя изтъква, че сега диалог има, но не и чуваемост.

„Нещо повече, към нашите предложения отношението е пренебрежително, бих казала даже дискриминационно. Резултатът – медицински сестри няма и колкото ги има, те напускат здравната системата или България. Дори нищожното количество учащи се го правят с мотивацията да работят в чужбина”, посочва проф. Станка Маркова.

По думите й, на страната ни са необходими още 35 хил. медицински сестри, за да бъдем на минимума на стандарта.

„Затова у нас бе премахнат задължителният критерий за минимален брой сестри в една болница. В Наредбата за акредитацията им и сега високоспециализирани национални болници работят с по 1/3 от необходимия брой сестри. НЗОК пък не се интересува от тях при сключване на договори с болниците. Какво ще стане, когато към тях се насочат (навигира, както казва д-р Митрев) двойно по-голям поток от пациенти?”, пита председателката на БАПЗГ.

Пълния текст на отвореното писмо на проф. Станка Маркова до Бойко Борисов може да прочетете тук.

Коментари