Публикация

Назначават д-р Илко Семерджиев за министър на здравеопазването

За служебен премиер президентът Румен Радев избра проф. Огнян Герджиков.


Д-р Илко Семерджиев ще е новият министър на здравеопазването в служебното правителство, съставено от президента Румен Радев.

В началото на 1999 г. д-р Семерджиев създава НЗОК и е назначен за неин директор. През декември същата година е избран за министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов. Смята се, че поставя началото на здравната реформа у нас, като част от идеите му са свързани с приватизация на лечебни заведения и създаването на конкурентни на НЗОК здравни фондове.

Вчера от президентството обявиха, че за служебен премиер е назначен проф. Огнян Герджиков.

Според непотвърдена информация министър на финансите ще е досегашният зам.- финансов министър и председател на надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев. Бившият директор на полицията в Пловдив Пламен Узунов става министър на вътрешните работи. Министър на външните работи ще бъде посланикът ни в Берлин и бивш началник на кабинета на Симеон Сакскобургготски Ради Найденов. Христо Алексиев от управата на НКЖИ поема Министерството на транспорта, а енергиен министър става Николай Павлов. Актьорът Рашко Младенов ще стане служебен министър на културата.

Коментари

Впечатленията ми от д-р Семерджиев са, че е наясно какво трябва да се направи в здравеопазването, за да направи най-накрая тази реформа, която ще оправи батака там. От това обаче не следва нищо. Абсолютно нищо. Точно след два месеца д-р Семерджиев ще напусне поста, а спечелилите изборите ще назначат пак някой велик "експерт" , който ще е длъжен да следва партийната линия на поведение. Всички смислени идеи, които д-р Семерджиев има ще си останат само идеи, защото за два месеца без да има работещ парламент нищо не може да се направи.