Публикация

Ако слухът намалее при вирусна инфекция, потърсете лекар в първите 5 дни

Без да се направи аудиограма, няма как да се разбере какъв е типът увреждане на слуха


- Могат ли различни вирусни инфекции или грип да доведат до световъртеж?

Нерядко при вирусни инфекции имаме засягане на слуховия и на вестибуларния апарат при известен процент от хората. Тук искам да обърна внимание на нещо много важно, защото може да се получи необратим процес. Вирусните инфекции имат склонност да увреждат 3 неща в организма – съдовете, епителните и нервнитe клетки. Вирусът директно атакува тези 3 типа клетки. 

Когато попаднат в сетивен орган,  като например вътрешното ухо, те увреждат сетивните клетки. Затова при грипни инфекции хората понякога получават намален слух, придружен с шум в ушите. Важно е да се обърне внимание на това веднага, защото при този тип увреждания на слуха, причинени от вируси, ако не се вземат мерки и не се започне лечение на слуха в първите 5 дни, обикновено остава трайно намаление на слуха, което не може да се излекува. Може да се стигне и до пълна глухота.  Ако терапията започне след 5-ия ден, уврежданията са необратими и хората остават глухи или с намален слух завинаги. Много дразнещ е и шумът, който понякога притеснява хората повече, отколкото намаления слух.

- Какъв специалист трябва да търси човек, ако слухът му намалее при вирусна инфекция?

Важно е, от една страна, човек с вирусна инфекция веднага да търси специалист УНГ, невролог или, още по-добре - отоневролог.  Важно е също така специалистите да знаят какви изследвания да направят.  Понякога общопрактикуващите лекари, дори и лекари УНГ, успокояват пациентите, че оплакванията в ушите са „от възпалението и ще им мине“.  Без да се направи аудиограма – специфично изследване на слуха с апаратура, няма как да се разбере какъв е типът увреждане на слуха.

Така че хората трябва да знаят това и да изискват от лекаря да им направи аудиограма, за да се разбере какъв тип е намалението на слуха. Добре е това да стане възможно най-рано – в първите един до три дни от началото на оплакванията. Това трябва да се направи особено, ако намалението на слуха е съпроводено с високочестотен шум в ухото -  като пищене.

Същото нещо се случва и във вестибуларния апарат, т.е. хората могат по време на вирусна инфекция да получат световъртеж, който да е много неприятен и силен. Вестибуларната функция обаче може да компенсира, защото когато е унищожена дори напълно функцията на единия от двата вестибуларни апарата, разположени вляво и вдясно, след време другият компенсира функцията и на двата.  За съжаление, не е така със слуха. Когато слухът на едното ухо намалее или се загуби, ние продължаваме да чуваме с другото, но слухът на увреденото ухо няма никога да се възстанови.

Има най-различни методи за изследване, с които да се установи каква е причината за уврежданията при вирусните инфекции. При намален слух обаче най-важното е да се направи аудиограма, а за вестибуларния апарат – консултация със съответния специалист.

- Каква терапия се прилага при намаление на слуха от вирусна инфекция?

В първите 24 до 48 часа при вирусна инфекция се прилагат специфични противовирусни препарати, но след този период те вече нямат ефект. А когато имаме такъв тип засягане на слуха, това е спешно състояние. Ние приемаме такива пациенти в клиниката и ги лекуваме с високи дози вазоактивни средства, витамини и кортикостероиди.  Това е най-ефективното лечение.  За съжаление, ако не се реагира през този период, пациентът остава с трайно намален слух или шум в ушите и не може да му се помогне. Това е проблем не само в България, но и по цял свят. Наричаме го нервно-рецепторно намаление на слуха - засегнати са слухови клетки или слуховият нерв.

Петя Дикова

Коментари