Публикация

Бабинден в УМБАЛ Бургас

Бабинден в УМБАЛ Бургас

УМБАЛ Бургас запазва стабилно ниво на ражданията. През 2016г. в най-голямото лечебно заведение в региона са проплакали 1713 бебета, като момченцата са със 100 повече от момиченцата. Това е изненада, защото обикновено дамите водят в статистиката.


УМБАЛ Бургас запазва стабилно ниво на ражданията. През 2016 г. в най-голямото лечебно заведение в региона са проплакали 1713 бебета, като момченцата са със 100 повече от момиченцата. Това е изненада, защото обикновено дамите водят в статистиката. За миналата година двойките близнаци са общо 28,  съобщи началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев по време на тържеството за Деня на родилната помощ. Оперативната активност на отделението  е около 26%, което е златната среда в медицинския стандарт  при акушерството. 

В ритуала за Бабинден се включиха акушер-гинеколози, неонатолози и акушерки от УМБАЛ Бургас. По традиция в ролята на бабата  влезе д-р Душепеев. Неговите ръце изми акушерката с близо 40 години стаж Роси Овчарова. Д-р Душепеев нарече както се хлъзга сапунът по дланите му, с такава лекота  да се раждат бебетата. Той  призова младите хора да не чакат, а да се престрашат и да почувстват радостта от родителството.

„През Вашите ръце за първи път минава най-ценното както за семейството, така и за града ни и за цялата нация. Това са децата. Вие имате най-светлия мотив да обичате професията си”, каза зам.-кметът по здравеопазване в Община Бургас Лорис Мануелян, който прочете и поздравителен адрес от името на кмета Димитър Николов.

В УМБАЛ Бургас да се раждат повече бебета пожелаха зам.-областният управител Севдалина Турманова и д-р Вергиния Цанова. Д-р Цанова призова  опитните акушер-гинеколози на болницата да предадат безценния си опит на по-младите си колеги.

„На всички лекари и акушерки желая здраве, много усмивки и нека тази година се радваме на още повече бебета”, каза изпълнителният директор на болницата д-р Мирослав Обрейков.

На ритуала присъства и някогашният дългогодишен началник на Отделението по гинекология доц. д-р Михаил Михайлов.

Коментари