Публикация

Д-р Вера Семерджиева-Каршакова: Хората, претърпели кардиологична интервенция, да пазят къщата през зимата

Зимата изправя пред предизвикателство оперираните от сърце пациенти, казва кардиологът в отделението по кардиохирургия на Сити Клиник Бургас, д-р Вера Семерджиева-Каршакова.


Зимата изправя  пред предизвикателство оперираните от сърце пациенти, казва кардиологът в отделението по кардиохирургия на Сити Клиник Бургас, д-р Вера Семерджиева-Каршакова.

 

На първо място те няма как да излизат по заснежените и заледени улици, защото опасността от травми е голяма, а е нужно да поддържат двигателен режим. Затова съветваме нашите болни да правят раздвижваща гимнастика вкъщи , а при възможност и желание - има и фитнес уреди за домашно ползване.

Искам да обърна по-голямо внимание на пациентите с клапни протези, най-вече заради наличието на грипна епидемия в страната. Тези пациенти трябва да си правят задължително противогрипна ваксина и в никакъв случай да не се самолекуват!

За разлика от другите болни, които борят вирусите с чай, лимони и билки, те още при първите симптоми трябва скоростно да се отправят към своя личен лекар и да се започне прием на антибиотици профилактично, за да могат да се избегнат усложненията на вирусния микардит.

В сезона на грипа е задължително болните с кардиологични проблеми и такива, които са преживели кардиологична интервенция да бъдат особено внимателни и да избягват места, където има струпване на хора - градски транспорт, театрални постановки, аптеки, молове, или да ползват поне маска, ако е наложително да присъстват някъде. 

Друго важно условие, което трябва да спазват, важи за всички сърдечно болни. Покрай коледните и новогодишни празници пада самоконтролът и се забелязва злоупотреба с храна и алкохол. Особено вредни са традиционните за нашата трапеза туршии и кисело зеле, които се приготвят с много сол, а  злоупотребата с нея е честа причина за хипертонични кризи.

Освен от острото застудяване, нарушението на диетата е другата причина за кризи при тези пациенти - казва д-р Семерджиева. Следпразнично имахме  в отделението случаи на пациенти, които дойдоха при нас в прединфарктно състояние. А години наред са били в стабилни, след като им е бил поставен стент, но комбинацията от грип и празнични злоупотреби е довела до рязко повишаване на кръвното налягане, поява на нестабилни плаки и се наложи се да бъдат оперирани, направен им бе байпас.

Знам, че изкушенията в зимните дни са много, но нека се стремим да се храним правилно - подчертава кардиологът.

При много ниски температури кръвоносните съдове правят спазъм, затова тези болни да се отдадат на любимите си интереси и на домашните си занимания. Все пак този период продължава не по-дълго от месец - да се въоръжат с търпение и да направят най-доброто за здравето си в момента - да пазят къщата , е съветът на специалиста. 

Коментари