Публикация

За да предпазим мозъка, не трябва да говорим повече от 4-5 минути по мобилен телефон

Тези апарати излъчват микровълнова енергия, която уврежда нервните клетки


-  Каква е ролята на туморите за появата на световъртеж?

Една от причината за появата на световъртеж, за щастие не много честа, е наличието на тумор в мозъка. Има световна статистика, която показва, че вследствие на прекомерната употреба на мобилни телефони определен вид тумори в мозъка /глиоми/ се увеличават. Наблюдава се и увеличен риск за развитие на тумори на слюнчените жлези. 

Тук искам много силно да бия камбаната, особено за младите хора, които говорят неконтролирано и с часове по мобилните си телефони. Тези телефони излъчват микровълнова енергия, която се разпространява в тъканите на глават и в мозъка и уврежда нервните клетки. Тя предизвиква генетични промени, включително и туморни образувания. След като имаме 10 – 15 години интензивно използване на мобилните телефони, тази статистика вече е налице.

-  Как трябва да използваме мобилните телефони?

Има американски инструкции за това как да се използват мобилните телефони, но съзнателно не се дава широк достъп до тях. Там пише, че правилното използване на мобилния телефон е да не се говори повече от 4 – 5 минути. След това трябва да има поне 30 – 40 минути почивка, за да може да се възстановят тъканите.

Освен това телефонът трябва да се държи колкото е възможно по-далеч от ухото. Апаратът не трябва да се притиска плътно. Дори 1 см разстояние намалява много излъчването от телефона. Ако са 2 – 3 см  - още по-добре. Идеалният вариант е да се използва устройство hands free със слушалка с кабел, защото безжичните устройства също излъчват вълни. Хора, които говорят служебно дълго време по телефона, задължително трябва да ползват устройство hands free, за да намалят опасността от увреждане на мозъка.  

- Колко трябва да говорят децата по мобилен телефон?

Мобилните телекомуникационни компании извършват престъпление, като предлагат пакети за деца с 1000 – 2000 -3000 или дори 4000 безплатни минути. Децата не бива да бъдат насърчавани да говорят дълго по телефона, а да бъдат ограничавани. Да имат най-много 100 или 200 минути на месец. Това безконтролно използване на телефоните с часове със сигурност води до увреждане на слуха и на някои структури в темпоралната част на мозъка.

Мога да отида и по-далеч – младите хора сега си носят телефоните в джобовете, близо до репродуктивните им органи. Телефонът излъчва вълни, дори и да не говориш по него. Когато едно дете или тийнейджър носи телефона си близо до репродуктивните органи в продължение на 15 години, какво се получава?  Затова е добре децата и младите хора да слагат телефоните си на друго място – в чантички, в други джобове. 

Добре е също така телефонът да не е на нощното шкафче, а в другата стая, когато спим. Вълните не могат да причинят увреждане на разстояние от 1 м, но всяко известие, звънване или вибриране прекъсват съня ни. Когато работим или учим, звукът също трябва да се изключва. Изобщо добре е да има една култура на ползване на телефона, за която ние съветваме. Трябва да се говори по-често за това в обществото.

Петя Дикова

Коментари