Публикация

Силната музика в дискотека или на слушалки може трайно да увреди слуха

Силната музика в дискотека или на слушалки може трайно да увреди слуха

Трябва да се обяснява на децата, че слушането на високи децибели е опасно за тях


Всяка седмица при нас в болницата идват млади хора с намален слух, които са били преди това на дискотека.  Тези случаи зачестяват около празниците.

Преди години имаше Комитет за борба със шума ... сега такъв комитет няма.  Има някакви държавни норми, но никой не контролира  как се спазват. Аз лично съм ставал многократно свидетел при определени поводи и събирания на това как диджеи в заведения надвишават драстично тези звукови норми. Това според мен се дължи на две причини. Първо, самите диджеи са с увреден слух, тъй като слушат музика с много висока интензивност. И второ, те смятат, че като е силна музиката, ще стимулират хората да танцуват повече.

След една такава нощ човек може да получи световъртеж, както и намаление на слуха. Това се нарича акустична или звукова травма. Много често тези промени са временни и преминават. Например, ушите на човек след дискотека са заглъхнали, пищят. Като преспи на другия ден, вече е добре.  Понякога обаче слухът остава трайно увреден. Има много млади хора с намален слух поради често посещение на заведения, където се слуша много силна музика.

Друго важно нещо, върху което искам да обърна внимание, е слушането на музика със слушалки навън на открито. Много хора слушат музика със слушалки тип тапички. Нека да бъде ясно обаче едно. Ние измерваме интензитета на звука в децибели. Нула децибела е прагът на слуха, т.е. най-тихия звук, който човек може да чуе. За да провеждаме разговор в тиха стая, са ни необходими 40 децибела над прага на слуха. 120 децибела е горната граница, над която настъпват необратими промени в слуха.

Представете си следната ситуация: навън на улицата шумът е около 60-70 децибела. Когато човек си сложи слушалките, за да чува добре и да заглуши външния шум, трябва да прибави още 40 децибела отгоре над тази база. Така децибелите стават почти 100. Това е несъзнателно и човек не го усеща, не му се струва, че звукът е толкова силен. На всеки обаче му се е случвало, когато мине покрай някого, да чуе от 1 метър какво върви в  слушалките. А този звук може да увреди трайно слуха. Ето защо трябва да се обяснява на децата, че слушането на музика на  слушалки с високи децибели е вредно и уврежда слуха.  

Слушалките тип тапички са по-вредни, тъй като създават едно затворено пространство вътре в ушния канал, в което звуковата енергия няма откъде да излезе. Тези слушалки, които са извън ухото, все пак не могат да създадат такова голямо звуково налягане. Да кажем, че те са отворен тип слушалки и част от звуковата енергия се губи навън.

Ако трябва да обобщим, най-добре е музика да се слуша за удоволствие на не много шумни места и по възможност не на слушалки. 

Четете още:

За да предпазим мозъка, не трябва да говорим повече от 4-5 минути по мобилен телефон

Ако слухът намалее при вирусна инфекция, потърсете лекар в първите 5 дни

Световъртеж – как правилно да разчетем сигналите

 

Коментари