Публикация

Българката, живяла 7 години без черва, се радва на втори живот след трансплантация

Българката, живяла 7 години без черва, се радва на втори живот след трансплантация

Елена Димитрова отново се движи без болка, храни се нормално и благодари на всички, които са й помогнали


Щастлива развръзка за единствената жена в света, живяла близо седем години без черва. За историята на младата Елена Димитрова разказа Нова тв в репортаж.

През 2014 г. Елена сподели за униженията и обидите, на които е подложена заради състоянието си. Благодарение на успешна трансплантация, днес младото момиче живее втори живот.

Когато Ели била студентка втори курс, разбира, че има рядко генетично заболяване - фамилна полипоза на червата.  Изпитанието започва още през 2009 г., когато първо е отстранено дебелото й черво. След това момичето ходи през 3 месеца на контролни прегледи, за да се следи за появата на нови доброкачествени тумори в червата. Те трябва да се отстраняват оперативно, тъй като растат много бързо. В началото на 2010 г.  момичето отива на втора операция, която не e успешна. На 23 януари 2010 г.  се налага да й извадят всички черва. Единственото спасение остава трансплантацията. 

За разказа на Елена - вижте видеото ПО-ДОЛУ.

Ако сега срещнете Ели на улицата,  ще забележите усмивката й. През последните седем години обаче най-напред щяхте да видите десетките тръбички, стърчащи от дрехите й.  

„Аз мога да приемам всичко през устата. Но това, което приемам, тъй като нямам връзка със стомаха, приключва с една тръба, която излиза от корема ми“, разказа преди време момичето.

Малцина тогава знаят, че Елена живее благодарение на малката раничка на гърба си, тъй като е на венозно хранене. Оказва се, че смяната на празната с пълна система не е гледка, която околните одобряват. Заради това действие младата жена дори е била гонена от заведение, защото било грозно да се прави така и на хората щяло да им стане неприятно.

„За период от 6 години и половина бях 24 часа в денонощието на вливания, без почивка“, разказва сега младата жена.

От Изпълнителната агенция по трансплантации обясняват на младата жена, че трансплантацията на черва е една от най-тежките.

„Установих, че най-много такива операции и с най-добри резултати се сизвършват в Кеймбридж“, обяснява д-р Мариана Симеонова от Агенцията.  

За Елена е открита дарителска сметка за лечението й. Младата жена заживява във Великобритания с надежда да успее да дочака донор.  „Обадиха ми се в 5 ч. сутринта на 27 май 2016 г. с новината, че има донор”, разказва Елена.

Единственият, на когото не може да благодари днес, е именно донора й.

„Жена е. Мисля, че се е занимавала с нещо екстремно, защото всеки път, когато видя нещо такова, всичко в мен се преобръща“, споделя Елена.

Няколко месеца след трансплантацията съществуването отново се е превърнало в прекрасен живот - без спомен за някогашните вперени погледи, обидите и раницата със системи.

През декември 2016 г. Елена Димитрова получи награда "Даниела Сеизова - В името на живота", категория "Смело сърце" на Български пациентски форум  за това, че собственото й заболяване не й попречи да се бори за други болни деца и да се включва в множество иницативи и кампании. "Не се отказа от собствената си битка, а именно трансплантация на тънки черва. Честито Ели! Обичаме те!", се казва в съобщението за наградата.

„Събуждам се сутрин с музика, мисля, че ми е даден втори шанс“, разказа щастливата млада жена пред Нова телевизия.

 

 

Коментари