Публикация

Кажете „чао“ на хроничното главоболие без лекарства

Главоболието е чест спътник на мнозина от работещите хора. То е част от тяхното ежедневие, а улисани в заетостта си, те предполагат, че час почивка ще реши проблема. В не малко случаи, ако нещата не се решат почти от само себе си този, който страда, посяга към лекарства


Главоболието е чест спътник на мнозина от работещите хора. То е част от тяхното ежедневие, а улисани в заетостта си, те предполагат, че час почивка ще реши проблема. В не малко случаи, ако нещата не се решат почти от само себе си този, който страда, посяга към лекарства, а това може да доведе до по-сериозни последици за здравето.

Според изследвания на Световната здравна организация от хронично главоболие страдат около 60% от хората на възраст от 18 до 65 години. Нещо повече – то е сред „Топ три“ причините за неработоспособност сред активното население. Пренебрегнато като симптом води до по-сериозни здравословни последици, а страха от приемането на различни медикаменти само задълбочава проблема. Затова много от страдащите си задават въпроса дали е възможно да се разправят с болката по неинвазивен начин.

Най-често срещаният тип главоболие е главоболието тип „стягане“ – в повечето случаи това се дължи на изгубване на нормалната извивка на врата и изнасянето на главата напред. Много често това е заради години с лоша стойка. А понякога може да се породи от травма, преживяна отдавна“, споделя д-р Марк Бери, специалист по хиропрактика. „Главата на човек тежи около 4 килограма – доста по-тежка, отколкото можем да си представим. Знаете ли какво се случва, когато поради неправилна стойка, позицията й започне да се изнася напред спрямо останалата част на тялото ? За всеки 2,5 сантиметра изместване напрежението от тежестта й върху гръбнака се увеличава с още 4 килограма. Ние лекуваме тези проблеми, като първата стъпка е да анализираме гръбнака и нервната система чрез цялостна консултация.“ 

Следващата стъпка е назначаването на специализиран за всеки пациент план на лечение, който започва с рехидратация и възвръщане на гъвкавостта на гръбнака. Веднъж освободен, специално обучени лекари прилагат специализирани безболезнени процедури за наместване така, че той да заеме по-правилна позиция. „Когато постигнем едно по-добро положение на гръбнака, е необходимо тялото да може да го задържа по естествен начин. Именно тук прилагаме процедури за укрепване и преобучение на гръбнака. Това е специализирана система с тежести за тялото, която помага мозъкът да се преобучи и по този начин се укрепват мускулите, които да поддържат гръбнака в новото положение. Когато говорим за хронично главоболие по този начин се коригира положението на изнесената напред глава, както и нормалните извивки на гръбнака“, разказва д-р Бери. По време на цялостния процес на лечение пациентът не приема абсолютно никакви медикаменти, а доволните лица на преминалите през него сами говорят за ефективността му.

Така че, да – за главоболието има решение. Не е нужно да бъде медикаментозно, не е необходимо да е болезнено. Професионалистите в Американската клиника за гръбначни заболявания в София доказват, че мануалната и неинвазивна терапия води до особено добри резултати.

Коментари