Кажете „чао“ на хроничното главоболие без лекарства
Американска клиника за гръбначни заболявания
Американска клиника за гръбначни заболявания
Медицински център
Кажете „чао“ на хроничното главоболие без лекарства

Кажете „чао“ на хроничното главоболие без лекарства

Главоболието е чест спътник на мнозина от работещите хора. То е част от тяхното ежедневие, а улисани в заетостта си, те предполагат, че час почивка ще реши проблема. В не малко случаи, ако нещата не се решат почти от само себе си този, който страда, посяга към лекарства

Главоболието е чест спътник на мнозина от работещите хора. То е част от тяхното ежедневие, а улисани в заетостта си, те предполагат, че час почивка ще реши проблема. В не малко случаи, ако нещата не се решат почти от само себе си този, който страда, посяга към лекарства, а това може да доведе до по-сериозни последици за здравето.

Според изследвания на Световната здравна организация от хронично главоболие страдат около 60% от хората на възраст от 18 до 65 години. Нещо повече – то е сред „Топ три“ причините за неработоспособност сред активното население. Пренебрегнато като симптом води до по-сериозни здравословни последици, а страха от приемането на различни медикаменти само задълбочава проблема. Затова много от страдащите си задават въпроса дали е възможно да се разправят с болката по неинвазивен начин.

Най-често срещаният тип главоболие е главоболието тип „стягане“ – в повечето случаи това се дължи на изгубване на нормалната извивка на врата и изнасянето на главата напред. Много често това е заради години с лоша стойка. А понякога може да се породи от травма, преживяна отдавна“, споделя д-р Марк Бери, специалист по хиропрактика. „Главата на човек тежи около 4 килограма – доста по-тежка, отколкото можем да си представим. Знаете ли какво се случва, когато поради неправилна стойка, позицията й започне да се изнася напред спрямо останалата част на тялото ? За всеки 2,5 сантиметра изместване напрежението от тежестта й върху гръбнака се увеличава с още 4 килограма. Ние лекуваме тези проблеми, като първата стъпка е да анализираме гръбнака и нервната система чрез цялостна консултация.“ 

Следващата стъпка е назначаването на специализиран за всеки пациент план на лечение, който започва с рехидратация и възвръщане на гъвкавостта на гръбнака. Веднъж освободен, специално обучени лекари прилагат специализирани безболезнени процедури за наместване така, че той да заеме по-правилна позиция. „Когато постигнем едно по-добро положение на гръбнака, е необходимо тялото да може да го задържа по естествен начин. Именно тук прилагаме процедури за укрепване и преобучение на гръбнака. Това е специализирана система с тежести за тялото, която помага мозъкът да се преобучи и по този начин се укрепват мускулите, които да поддържат гръбнака в новото положение. Когато говорим за хронично главоболие по този начин се коригира положението на изнесената напред глава, както и нормалните извивки на гръбнака“, разказва д-р Бери. По време на цялостния процес на лечение пациентът не приема абсолютно никакви медикаменти, а доволните лица на преминалите през него сами говорят за ефективността му.

Така че, да – за главоболието има решение. Не е нужно да бъде медикаментозно, не е необходимо да е болезнено. Професионалистите в Американската клиника за гръбначни заболявания в София доказват, че мануалната и неинвазивна терапия води до особено добри резултати.

Мнения