Публикация

Д-р Москов: Върнахме държавата в здравеопазването за сметка на бизнеса и търговията

МЗ стартира пилотно електронна рецепта, електронен здравен запис и електронно направление в 10 практики на лични лекари и 10 аптеки.


Нашият екип си постави за цел да върнем държавността в сектора на здравеопазването и до голяма степен я изпълнихме. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на своята отчетна пресконференция. По думите му това е станало чрез налагането на ясни правила и контрол на разходите. „Ако трябва да кажем посоката, в която две години този екип на министерството придвижваше системата, тя е промяна на системата на здравеопазване от един бизнес ориентиран модел към модел, центриран към нуждите на пациента“, каза той. Министърът добави, че е върнал силната държава, която отстоява публичния интерес, в един от секторите, които формират средата ни на живот. Той уточни, че публичният интерес е връщане на медицината за сметка на търговията.

Д-р Москов заяви, че сред постиженията на неговия екип на първо място поставя работата на министерството по електронното здравеопазване. „За две години успяхме да напреднем много в тази област“, каза той. Според него екипът му е наследил от предишното управление разпокъсани и дублирани системи, в резултат на частични технологични решения, които нямат връзка помежду си и не може да бъдат надградени или свързани. Министърът се похвали, че екипът му е разработил ясни нормативни документи за работата на електронното здравеопазване и концепция. По думите му, важна стъпка е създаването на електронната идентификация в болниците, която е спестила на НЗОК милиони левове само за няколко месеца, заради изсветляване на парични потоци. Той добави, че благодарение на това на лечебните заведения е изплатена надлимитна дейност за 19 млн. лв. Д-р Москов също така напомни, че през ноември 2016 г. е стартирала електронната система за лекарствени търгове в болниците. „Очакваме изсветляване на средствата и там. Това ще доведе до по-ниски цени на лекарствата за болниците и повече пациенти ще може да бъдат лекувани с най-съвременни възможно терапии“, каза той. Според него електронните търгове ще намалят злоупотребите в системата. Започнал е пилотен проект за въвеждането на електронна рецепта, електронен здравен запис и електронно направление, стана ясно още от думите му. В тестовете са включени 10 практики на лични лекари и 10 аптеки. Те трябва да приключат в средата на 2017 г.

Министърът отбеляза, че важна част от неговата работа е въвеждането на задължителни отстъпки от страна на фармацевтичните фирми за лекарствата, заплащани от НЗОК. Той съобщи, че през 2015 г. компаниите са върнали в бюджета на касата 43 млн. лв., а през 2016 г. – 90 млн. лв. През 2017 г. има подписани договори за връщането на около 131 млн. лв., като се очаква цифрата да достигне 137 млн. лв. „С част от тези пари осигуряваме през тази година 100% реимбурсация за медикаментите за хипертония“, каза д-р Москов. Той напомни, че досега НЗОК е плащала за тях 25%.

Д-р Москов също така се похвали и с кадровата си политика. Той напомни, че през 2015 г. е постигнати увеличение с 50% на заплащането на работещите в спешна помощ. „Вече втора година поред постъпващите за работа в спешните центрове са повече от напускащите“, отчете министърът. По думите му ако стратегията бъде продължена от следващите управляващи предстои възнагражденията в спешна помощ до 2020 г. да бъдат увеличени до 100% спрямо 2014 г.

По времена на мандата парите за извънболнична помощ са увеличени с 20 млн. лв. при липса на увеличение за предходните три години, стана ясно от думите на д-р Москов. „През 2016 г. ликвидирахме нещото, с което си мислех, че съм се родил и ще умра – липсата на направления за остри състояния“, заяви министърът. Той също така отбеляза, че в бюджета на НЗОК за 2017 г. има 11% увеличение на парите за извънболнична помощ.

По отношение на болничната помощ д-р Москов се похвали, че е въвел националната здравна карта със задължителен характер. Според него така е спряно безконтролното създаване на лечебни заведения.

Прикачени файлове

Отчетна пресконференция.pdf

Коментари