Публикация

Защо окото Ви „играе“ непрекъснато

Случва ли ви се понякога окото ви да „играе“ или клепачът ви да потрепва?


          „Това неволево потрепване на клепачите се нарича миокимия“ – обяснява д-р Константина Кънчева от Очна болница „Бургас“. Миокимията може да се наблюдава при липса на някои основни вещества, прекомерен прием на стимуланти, стрес и др. Това състояние в повечето случаи отшумява от само себе си за няколко дни. Но трепкането на клепача предизвиква дискомфорт особено когато е постоянно. Интересен е фактът, че при жените то се среща два пъти по-често отколкото при мъжете.

            Временно въздействащи фактори и състояния, които могат да бъдат причина за появата на този симптом, са: пренапрежение, стрес и преумора, които от своя страна са предпоставка за много други заболявания; предозиране с напитки, съдържащи кофеин, който е мощен стимулатор; злоупотреба с алкохол, хормонален дисбаланс и др.

            Причина за трептенето на окото може да е и дългото време, прекарано пред монитор, продължителният престой в помещение с тютюнев дим, ярката светлина или прахът. Може да е страничен ефект от приема на някои медикаменти – най-често лекарства за лечение на епилепсия и психози. Една от най-честите причини се оказва недостигът на микроелементи в организма при нездравословно хранене и драстични диети (напр. дефицит на магнезий).

            Причини, свързани със състоянието на очите, могат да бъдат: сухи очи, носенето на контактни лещи, алергии, фоточувствителност, възпалителни заболявания на конюнктивата и роговицата, наличие на чуждо тяло, патологични промени на формата на клепача и миглите.

            Макар в повечето случаи да не води до сериозни здравословни проблеми, когато миокимията е налице, трябва да й обърнем внимание. „Ако трептенето на клепача продължи с дни, потърсете лекарска помощ“ – съветва д-р Кънчева. Въпреки че в повечето случаи е безобиден симптом, тя може да е признак на сериозно заболяване като неврологични състояния (напр. моторен лицев тик), мозъчен инсулт, болест на Паркинсон, дистония (ненормален тонус на  мускули, съдове, тъкани) или очно заболяване, което се нуждае от лечение.

Коментари