Публикация

Пациентски организации настояват да се запази реимбурсирането на лекарствата


ДДС върху лекарствата да отпадне или да бъде не по-висок от 5-10 процента, а реимбурсирането на медикаментите за хронични заболявания да не се променя, призова конфедерация „Защита на здравето”.

Пациентската организация изрази несъгласието си с намаляването на публичните средства за лекарства за 2010 г.

„Предлагаме 400 млн. лв. от резерва на касата в БНБ да бъдат отблокирани на части, за да се стабилизира здравната система.” – заяви пред Хелт медия Владимир Томов, председател на управителния съвет на конфедерацията.

Той допълни, че е разумно да се преразгледа реимбурсирането на лекарствата на стойност под 2,40 лв. Според него то може да отпадне за работещите, но да остане за пенсионерите и социално слабите.

От конфедерация „Защита на здравето” подчертаха, че заплащането на лекарствата за хроничните заболявания би струвало по-евтино на здравната система от лечението на усложненията, водещи до хоспитализации и инвалидност.     

Междувременно стана ясно, че в Министерството на здравеопазването има готовност да се преосмисли решението за намаляване на реимбурсирането на лекарствата за трите социално значими заболявания. На 4 март ще заседава Комисията по прозрачност, в която са представени и пациентските организации.

„Имаме сигнали и от страна на министерството и на НЗОК, че решението ще бъде преразгледано. Въпросът е в каква посока и в какви срокове.” – коментира пред Хелт медия д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Той коментира, че има възможности да се оптимизират разходите на НЗОК, но не за сметка на реимбурсирането на лекарствата, а чрез по-строг контрол върху изразходването на средствата.

„Самата наредба за ценообразуването на лекарствата се нуждае от преосмисляне.” – поясни д-р Хасърджиев.

Той също се обяви в подкрепа на идеята за премахване на реимбурсирането на медикаменти под 2,40 лв.

Коментари