Публикация

Преждевременна менопауза – по-честа при жени с  ранна менструация и без деца

Преждевременна менопауза – по-честа при жени с  ранна менструация и без деца

Два процента от всички жени в изследваните държави са с преждевременна менопауза, а 8% са с ранна менопауза


Рискът от преждевременна или ранна менопауза е по-висок сред жените, чиято менструация е започнала по-рано и които не са раждали, твърди ново изследване.

За преждевременна менопауза говорим, когато цикълът на жената спира по естествен начин преди 40-годишна възраст. Ранната менопауза пък настъпва, когато менструацията спира между 40 и 44-годишна възраст, обясняват от екипа на изследването, базиран в Университета на Куинсленд, Австралия.

Новото проучване включва 51 000 жени в Австралия, Япония, Великобритания и Скандинавия.

При жени, при които менструалният цикъл е започнал на 11-годишна възраст или по-рано, има 80 процента по-голям шанс за преждевременна менопауза от тези, при които менструацията се е появила между 12 и 13-годишна възраст. При жените, при които цикълът е започнал на 11 г. или преди тази възраст, също така има 30 процента по-голям шанс да започне ранна менструация, твърдят авторите на проучването.

Двоен проблем

Дамите, които никога не са забременявали или никога не са раждали, са два пъти по-застрашени от настъпването на преждевременна менопауза. Тези жени също така са с 30 процента по-голям шанс за ранна менопауза.

Рискът от преждевременна или ранна менопауза е най-висок сред жените, чийто цикъл е започнал много рано и в същото време не са раждали, показват данните. Например, при жените, за кито важат и двата фактора, шансът да настъпи преждевременна менопауза е 5 пъти по-голям, а вероятността за ранна менопауза е два пъти по-голяма отколкото при жени, които са получили първата си менструация на 12-годишна възраст или по-късно и които също имат по две и повече деца.

Ситуацията в проценти

Два процента от всички жени в изследваните държави са с преждевременна менопауза, показват данните. Процентът на ранна менопауза в същите държави пък е средно около 8 процента.

При жени, при които се съчетават и двата фактура – ранно започване на менструацията и неса раждали, процентите са съответно 5 и 10, показва анализът.

Изследването е публикувано в сп. Human Reproduction.

Подготовка за менопаузата

"Ако данните от нашето изследване бъдат взети под внимание при клиничните инструкции за лекарите, те ще имат ценно време да подготвят жени на и над 35-годишна възраст, които не са раждали и при които менструацията е започнала около 11-годишна възраст, за вероятността от преждевременно или ранно настъпване на менопузата, коментира водещият учен в екипа проф. Гита Мишра от Университета на Куинсленд.

Източник: Health24

Коментари