Публикация

Ухапване от паяк може да причини анемия

Американски учени твърдят, че са открили връзка между ухапванията на кафявия паяк-отшелник и случаите на внезапна остра анемия.


Проучването, публикувано в Journal of Pediatrics, е малко по мащаб, но свързва отровата на паяка и отключването на реакция при около 30% от децата.  

Най-често се развива анемия, но понякога се появяват и бъбречни проблеми, и образуване на съсиреци. Според специалистите обаче няма място за паника, защото паякът обитава усамотени места и се крие под камъни или в тъмни кътчета на мазета и тавани.

Ако детето покаже внезапни признаци на умора и слабост, е препоръчително да се потърси евентуално ухапване и да се направи консултация с лекар.

Коментари

Йоана  Вълкова
17 авг 2020 20:04

Здравейте. На 9.08.2020/неделя/, ме ухапа жълт паяк по кутрето на лявата ръка. Невъобразима беше болката до рамото. Мравучкане, ПАРЕНЕ, БОЛКА.. Мъка. Пих алергозан, дойде линейка, сложиха инжекция кортизон и ме посъветваха да посетя токсикология. Аз отказах, беше ми много лошо, не ми се мърдаше. След 30 часа отшумяха нещата. Тази сутрин-17.08/понеделник/, на мястото на ухапването имам две брадавички и ужасен сърбеж. Не зная какво да правя и дали ще ми обърне внимание лекар. Тревожа се.  https://www.puls.bg/aktualno-c-6/ukhapvaniia-ot-nasekomi-krlezhi-paiatsi-n-16995#commentForm