Публикация

Д-р Семерджиев ще поправя грешките на д-р Москов

Новият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев обяви, че предстоят сериозни промени.


НЗОК ще плаща на тези лечебни заведения, в които пациентът е избрал да се лекува. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването от започналото работа днес служебно правителство д-р Илко Семерджиев. Той каза, че здравната система трябва да гарантира на пациента свободен избор на лекар и лечебно заведение. „Само така пациентът може да бъде в центъра на тази система. Ако осигуреният гражданин има право на избор, където отиде той там ще плаща касата и съответно държавата. Това е основа, на която аз и моят екип държим“, заяви министърът.

Д-р Москов също така отбеляза, че ще се опита да възстанови договорният процес между здравната каса и Българския лекарски съюз. По думите му прекратяването на договорния процес в българското здравеопазване е голяма грешка, защото във всяка една демократична държава интересите се балансират чрез договори. „Бъдете спокойни, вашият глас отново ще се чуе“, обърна се той към лекарите.

Новият министър каза, че смята да поправи всички грешки допуснати от неговия предшественик д-р Петър Москов. „Нашите различия с д-р Москов са философски и това предполага сериозни промени. Моите виждания са известни и не са от вчера“, заяви той. Д-р Семерджиев добави, че още от утре неговият екип ще започне анализ на това, което е останало от предишния екип. Според него е необходима една седмица, за да се ориентира документално как стоят нещата в МЗ.

В отговор д-р Москов каза, че не става въпрос за допуснати грешки от неговия екип, а за философски различия. „Новият екип ще действа спрямо философията, с която влиза в управление. Желая успех, защото всеки един успех в МЗ е един от основните в държавата“, заяви той. 

Коментари