Публикация

Хирурзи от УМБАЛ „Пловдив”: Спасихме 320 онкоболни с уникални операции на пикочния мехур

Публикацията е на кореспондентката в. Монитор в Пловдив


http://www.monitor.bg/a/view/28469-Спасиха-320-онкоболни-с-уникални-операции-на-пикочния-мехур

Пловдивски хирурзи спасиха живота на над 320 онкоболни пациенти в последните 18 години. Болните са от цялата страна и са имали рак на пикочния мехур. Лекарите от Пловдив са им моделирали напълно нови пикочни мехури от тънките черва, която операция е уникална и се извършва единствено в Клиниката по урология на УМБАЛ „Пловдив”. Това съобщи шефът на клиниката доц.д-р Димитър Шишков. 
„Оставаме единствени, които в момента премахват пикочния мехур заради рак и изграждаме нов от тънко черво. Опитът ни сочи, че преживяемостта на пациентите е над 18 години”, каза доц.д-р Шишков. Последният пациент, който бил опериран по този начин в Клиниката по урология, е постъпил в болницата преди Нова година и вече е изписан. Следващата седмица обаче трима нови онкоболни ще постъпят в здравното заведение с надеждата, че хирурзите ще спасят и техния живот. Двама от пациентите са от Тутракан и Тервел, а третият е от София. 
„Важното е, че тези хора след операциите са с добро качество на живот. Някои от тях запазват и половите си функции, ако успеем да запазим нервите. Най-младият, който е бил опериран при нас преди около 18 години, бе тогава на 37 години. Той бе един от първите, подложили се на тази иновативна интервенция”, каза доц. Шишков. По думите му всички оперирани се проследяват на всеки шест месеца. „Поддържаме връзка с пациентите, защото аз съм на финала на моята дисертация за професура и съм проследил всички пациенти. Те са документирани”, заяви още хирургът. 
Ракът на пикочния мехур засяга както мъже, така и жени на възраст от 45 г. до около 75 години. При мъжете е от два до три пъти по-често срещано заболяването. Най-често заболяват пациенти на около 55-60 години.

Коментари