Публикация

Разходите за болници растат въпреки всички мерки на НЗОК 

Разходите за болници растат въпреки всички мерки на НЗОК 

Над 1.6 млрд. лв. са платени през 2016 г.


Разходите на Националната здравноосигурителна каса за болници през 2016 г. растат. Увеличението е на фона на предходната 2015 г., когато касата за пръв път е успяла да намали парите, които плаща за болнична помощ, при това без реформи, информира в. „Сега“.

През 2014 г. НЗОК е платила за болнична помощ 1.602 млрд. лв. През 2015 г. касовото изпълнение на бюджета е 1.523 млрд. лв., а за 2016 г. то е вече 1.613 млрд. лв.,

През 2015 г. единствената по-сериозна мярка срещу дефицита е въвеждането на твърдите лимити на болниците и за пръв път НЗОК не плаща отчетената над тях дейност. Това доведе за пръв път до намаление на парите, плащани за болници. Ежегодно, откакто касата е започнала да плаща за лечение в болниците, средствата растат и 2015 г. беше първата извън тази тенденция, изтъква всекидневникът.

„През 2016 г. твърдите лимити останаха. Освен това в средата на годината влезе в сила задължителната здравна карта, от която се очакваше ако не да намали броя на леглата, за които болниците получават пари от НЗОК, то поне да задържи разходите. Касата обаче не остави болница без договор, макар и някои да получиха финансиране за по-малко структури. Това обаче не се отрази на спуснатите бюджети - те останаха без промяна, затова и разходите не намаляха. От ноември м.г. пък за вход в болница е задължително чекирането с пръстов отпечатък. Въпреки че от НЗОК се похвалиха с намаление на отчетените случаи и съответно разходи, сравнението с ноември и декември 2015 г. сочи, че особена разлика отново няма. Освен това през 2015 г. касата трябваше да сключи договори с 14 нови болници, а през 2016 г. те бяха едва 4“, отбелязва изданието.

Заместник-управителят на НЗОК Иванка Кръстева обяснява, че през миналата година касата за пръв път плаща за радиохирургия, влeзли са нови, скъпи лекарства в онкологията, а също и нови медицински изделия.

Освен това има промени - някои клинични пътеки станаха амбулаторни процедури, т.е. за тях не се изискват толкова специалисти и апаратура и могат да се извършват и от медицински центрове, не само от болници. Това значи, че повече лечебни заведения извършват тази дейност, допълва тя. 

Има и увеличени цени на някои клинични пътеки, изтъкват от касата, цитирани от изданието.

Коментари