Публикация

Франция забранява неограничения брой безалкохолни със захар в закусвални и заведения

Франция забранява неограничения брой безалкохолни със захар в закусвални и заведения

Целта на закона е да ограничи риска от затлъстяване, свръхтегло или диабет


Във Франция вече е незаконно да се продават неограничен брой безалкохолни напитки срещу фиксирана цена или те да се предлагат безплатно, предава Би Би Си.

Под прицела на новия закон попадат всички безалкохолни и енергийни напитки, които съдържат добавена захар или подсладители. Засегнати са всички обществени закусвални - от заведенията за бързо хранене до училищните столове.

Целта на закона е да ограничи риска от затлъстяване, свръхтегло или диабет, особено сред младите хора, в съзвучие с препоръките на Световната здравна организация.

Преди да бъде гласувана тази забрана, във Франция бе въведен данък върху безалкохолните напитки. Машините за безалкохолни вече са забранени в училищата в страната.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да се налага данък за напитките, съдържащи захар, като ги изтъква като една от причините за затлъстяване и диабет.

Проучване на Евростат за затлъстяването при възрастните хора показа, че във Франция този процент е 15.3%, което е точно под средното за ЕС от 15.9%. Англичаните са по-пълни – 20.1% затлъстели, но в Италия този процент е 10.7%.

След 30-годишна възраст почти 57% от френските мъже са със свръхтегло или затлъстяване според доклад на френското медицинско списание Bulletin Epidemiologique Hebdomadaire. От друга страна,  41 процента от жените на същата възраст също са затръстели ил с наднормено тегло, показват данните.

Сода машините на самоибслужване от дълго време са типична черта на фамилните ресторанти и кафенета в някои страни като Великобритания. Там от догодина също ще бъде въведен данък върху безалкохолните напитки.

Източник: Би Би Си

 

Коментари