Публикация

Общински болници режат заплати заради дългове

Съществуването на редица отделения са поставени на карта


Две трети от общинските болници режат от заплатите на персонала, за да се вместят в лимитите, отпуснати им здравната каса.

Това информира в. „Монитор”, позовавайки се на Сдружението на общинските болници в България. 

Практиката се прилагала вече от около 60% от директорите на лечебните заведения, за да могат да се справят както с ограничените лимити, така и с влизането в сила от януари на увеличението на минималната работна заплата на 460 лева, уточнява председателят на сдружението д-р Неделчо Тотев, който е и директор на общинската болница в Чирпан. 

Лимитите, които ни налага касата, са под фонда за работна заплата“, пояснява д-р Тотев, цитиран от всекидневника. 

Председателят на сдружението на общинските болници допълва, че шефовете засега удържат положението хората да не напускат, като им обясняват, че разликата до пълния размер на възнагражденията им ще бъде изплатена при първа възможност.

По думите на д-р Тотев това залага на карта съществуването на редица отделения, дори и на общински лечебни заведения.

Според изчисленията на д-р Неделчо Тотев, независимо че НЗОК изплати парите на лечебните заведения за извършена надлимитна дейност до ноември включително, това не решава проблема. 

На близо 460 млн. лв. възлизат задълженията на болниците в страната, заявява заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова, цитирана от изданието.

Лекарският съюз очаква среща със служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев в средата на тази седмица, като по време на разговора съсловната организация ще настоява касата да плаща без лимити и в пълен обем за извършената работа от лечебните заведения, които са предпочитани от пациентите.

Коментари