Публикация

Д-р Илко Семерджиев: Обръщаме посоката към пациента, а не към лимитите

Д-р Илко Семерджиев: Обръщаме посоката към пациента, а не към лимитите

Листата на чакащите вече е надскочила 4 хил. души. Това е феномен, отбеляза министърът


Обръщаме посоката – в центъра на здравната система трябва да стои пациентът, а не лимитите.
Такава позиция изрази пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

Аз от години говоря, че пациентът може да бъде в центъра на вниманието както на лекарите, така и на цялата здравна система, само ако той има право на свободен избор на лекар и лечебно заведение, а органите, които защитават неговите интереси – например НЗОК или плащанията от държавния бюджет, трябва да вървят след избора на пациента“, посочи д-р Семерджиев.

По думите му сега имаме обърната посока - пациентът следва неизчерпаните лимити, които пречат да се ползва медицинска помощ, ограничават достъпа и формират листи на чакащите. 

Доколкото ми е известно, листата на чакащите, която формира Националната здравноосигурителна каса, вече е надскочила 4 000 души. Това е ясен показател, някакъв феномен, който ние досега нямахме. България беше страна с изключително лесен достъп до здравеопазване, до здравна помощ, а сега от 2016 г. ние имаме листа на чакащите и то измерваща се в хиляди хора“, подчерта министърът.

Д-р Семерджиев заяви още, че възнамерява да промени командно-административния подход и да включи отново лекарската колегия, така че нейният глас да бъде чут.

Лекарите трябва най-после да се успокоят и да престане тази непрекъсната вакханалия върху тяхното достойнство“, каза д-р Семерджиев.

Той определи срока от една седмица, до петък, когато планира да направи пълен анализ на здравната система, за достатъчен, за да се дадат на обществото отговори на всички възникващи въпроси, включително и за пръстовия идентификатор. Анализът ще се разпростира отвъд публичната информация, която по думите му е само върхът на айсберга.

Ще дадем пълен отчет на обществото какво сме заварили и какво смятаме да правим“, допълни министър Семерджиев.

Коментари