Публикация

МЗ търси механизми за осигуряване на ваксини до края на 2019 г.

МЗ търси механизми за осигуряване на ваксини до края на 2019 г.

Проверява се обществена поръчка за доставка за 27 млн. лв.


Екипът на Министерството на здравеопазването търси допълнителен механизъм за осигуряване на ваксини от задължителния имунизационен календар и за следващите две години.

Това обяви служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

Преди дни в публичното пространство се появи информация, че бившият здравен министър д-р Петър Москов е обявил обществена поръчка за ваксини на стойност малко над 27 млн. лв. с ДДС буквално в последния момент преди да напусне ведомството. Целта била да се закупят необходимите количества от ваксини срещу хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомелит, хемофилус инфлуенце, коремен тиф, бяс, както и имуноглобулин срещу Кримска треска, противо-антраксен серум и други.

Д-р Семерджиев посочи, че е разпоредил да се проучи много внимателно тръжното досие, особено количествените показатели на поръчката.

Защото имаме казуси от минали години, които не бих желал да допускаме занапред”, допълни служебният министър, цитиран от mediapool.bg.

Очевидно ваксините, които предстои да бъдат доставени по този търг, ще бъдат доставени, но ще бъдат за текущата 2017 г. Ние търсим допълнителен механизъм така, че да съумеем да направим поръчки и за следващите две години, за да имаме тригодишна перспектива, така, че да нямаме недостиг следващата година, защото един и същи казус се повтаря вече няколко години”, каза д-р Семерджиев.

Той поясни още, че за някои от ваксините сроковете за поръчка варират между 24 и 36 месеца и това е причината да се търси варианти за ангажиране на количества и за бъдещи периоди от време, а не само за текущата година.

Коментари