Публикация

​​​​​​​НАСА: Пътуването в Космоса влияе на гените ни

​​​​​​​НАСА: Пътуването в Космоса влияе на гените ни

Проучването се базира на сравняване на биологичните показатели на двама близнаци  – астронавта Скот Кели и неговия брат Марк Кели


Американската космическа агенция НАСА публикува дългоочакваните резултати от изследването си „Една година в Космоса“, което показва как космическият полет се отразява на гените в човешкото тяло.

Проучването се базира на сравняване на биологичните показатели на двама братя близнаци  – Скот Кели и неговия брат и пенсионирал се вече астронавт Марк Кели. Експериментът започнал преди изстрелването на Скот Кели през март 2015 г. с ракетата „Союз“ за рекорден престой от една година на борда на Международната космическа станция.  Резултатите, които още не са окончателни, бяха представени  по време на събирането на НАСА, посветено на изследователски програми, свързани с човека. 

Марк Кели (вляво) и неговият брат близнак,
астронавтът Скот Кели.                                         СНИМКА: НАСА

Заради драстичната промяна на околната среда под влияние на микрогравитацията проучването установява големи различия в генните експресии на двамата братя близнаци.  Генната експресия е процесът, при който информацията от един ген се копира и се използва за поддържане на функциите на клетките, като например производството на инсулин. Но броят на копията или пък скоростта на копирането могат да бъдат променени при промяна на околната среда. Така например, промени в генните експресии могат да настъпят, когато човек смени своя режим на хранене или на спане. В случая с астронавта Скот Кели, учените установили много по-голяма промяна в генните му експресии от нормалното и това според тях е съвсем логично. Излитането от Земята в Космота е най-голямата промяна на околната среда, на която може да бъде подложен човек.  

Наблюдава се и намаляване на метилирането на неговата ДНК – процес, свързан със стареенето, невронното развитие и карциногенезата.  В същото време метилирането на брата близнак Марк Кели, който остава на Земята, се увеличава. Учените отбелязват също така, че след като астронавтът Скот Кели се връща на Земята, метилирането на неговата ДНК се възстановява в статуса й от преди полета му.

Макар че причината зад тези процеси засега остава неизвестна, учените се надяват да научат повече за този процес в бъдеще.

Генни изследвания били направени преди, по време и след престоя на Скот Кели на Международната космическа станция. Той се завърна през 2016 г., след като прекара 340 последователни дни в космическото пространство. Една бъдеща мисия до Марс ще отнеме най-малко 9 месеца, а двупосочното пътуване ще трае 500 дни.

„Най-ценното в това проучване е, че показахме, че можем да направим подобно нещо“, коментира генетикът Андрю Файнберг, член на екипа от университета „Джон Хопкинс“.

Целта на изследването, което няма да е последното, е да се проучи как условията по време на космически полет се отразяват на човешката физиология, микробиология/микробиом, молекулярните процеси и поведенческите навици на астронавтите. Подобни проучвания ще следят как подобни промени в околната среда могат да доведат до промени в различни органи на човешкия организъм като сърце, мускули и мозък, както и на възприемането, мисловния процес, вземането на решения и концентрацията, обясняват от НАСА.

Източник: Science world report

Коментари