Публикация

Д-р В. Шарков: Не всеки здравен министър е правил реформи

Д-р В. Шарков: Не всеки здравен министър е правил реформи

През последните две години заработиха клинични пътеки, полезни за пациентите. Все повече лекари остават у нас, изтъкна бившият зам.-здравен министър


Не всеки, който е бил на поста министър на здравеопазването, е правил някакви реформи.

Това каза бившият заместник-министър на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред БНТ.

Имаше хора, които предпочитаха нищо да не правят. Имаше и ситуации, в които се правеха много тежки недоразумения, като например това да се издаде наредба, с която младите български лекари, които току-що са завършили, да си плащат, за да могат да специализират у нас. Едно от първите неща, които промени нашият екип. Никога не сме коментирали някой от нашите предшественици или пък тези, които идват след нас. Всеки, който е влизал в това министерство, се надявам, е имал идеята да промени нещата към по-добро“, отбеляза д-р Шарков.

Той изтъкна, че за двете години управление е заработила програмата за майчино и детско здравеопазване, която преди не е била финансирана.

Броят на лекарите, които напускат България, намалява, защото имат възможност да специализират и да работят на трудов договор и да са партньор на НЗОК. В крайна сметка фактите показват, че пациентите, които преди пътуваха за Турция (така наречения тъжен керван), вече получават необходимата медицинска грижа тук, заради внесената апаратура в страната и заради това, че касата от миналата година финансира радиохирургията“, каза още бившият заместник-министър на здравеопазването.

По думите му за първи път има финансиране по клинични пътеки за продължително лечение, за палиативни грижи. „Има още неща, които могат да бъдат направени. Същото беше и при инсултите, но вече имаме клинична пътека за продължително лечение след инсулт. Пациентът може да влезе и по тази пътека, която включва и физиотерапевтични процедури“, допълни д-р Шарков.

Той изтъкна, че пациенти имат представители в Надзора на НЗОК и знаят за ползите от тези клинични пътеки:

„Представителите на пациентските организации са и в Надзорния съвет на касата, т.е. те самите участват във вземането на решения. Те много добре знаят, че тези клинични пътеки от миналата година за първи се финансират. Това е една възможност за продължаване на лечението“.

Той коментира и информацията, че детайлно ще бъде проверена обществената поръчка за доставка на ваксини за над 27 млн. лв., обявена в последния работен ден на бившия здравен министър д-р Петър Москов:

Сега е модерно да се проверяват обществени поръчки. Трябва да бъдат обявени тези обществени поръчки. Цялата документация е в оперативната програма „Добро управление” (ОПДУ) и ние това сме го казали при предаването на новия министър на здравеопазването - д-р Семерджиев, така че той е запознат и знае, че това нещо трябва да се довърши. 

Всяка година декември месец се създава работната група, която работи по спецификацията, броя, необходимите количества и през януари се пуска обществената поръчка за всички тези ваксини. Това, което беше направено. Критериите са абсолютно същите, каквито са били през последните 5 години. Цяла година има ваксини, до момента на приключване на тази обществена поръчка пак ще има ваксини. Да обявиш обществената поръчка не означава да я проведеш. Нека колегите я проведат, имат време, ако искат нещо да променят, да го променят“.

Коментари